Ουκρανία: Έτοιμη να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας
Τα νέα δεδομένα που έρχονται από την ΟυκρανίαΟυκρανία: Δηλώνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα νέο καθεστώς ουδετερότητας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της χώρας παραχώρησε συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ.
Τα πλάνα προβλήθηκαν στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
Μεταξύ άλλων, στην 90λεπτη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα.
Η Oυκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Για την ακρίβεια, ο Ζελένσκι είπε: «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο. Βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος».
Οι δηλώσεις έγιναν στη ρωσική γλώσσα, ενώ οι ρωσικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τα τοπικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι είπε ότι η εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην πατρίδα του.
Επίσης, σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους πολέμους στην Τσετσενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Oυκρανία, στις συνομιλίες με τη Μόσχα.
Αντίθετα, είπε ότι η χώρα του αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ουκρανία και Ρωσία ξανά σε τουρκικό τραπέζι διαπραγματεύσεων
Στο μεταξύ, Ουκρανία και Ρωσία θα καθίσουν για πολλοστή φορά στο ίδιο τραπέζι, με φόντο την εύρεση λύσης, προκειμένου να παύσουν οι εχθροπραξίες.
Η συνάντηση ορίστηκε να γίνει εκ νέου στην Τουρκία.
Ένας εκ των διαπραγματευτών από την πλευρά του Κιέβου, ο Νταβίντ Αραχάμια, έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου»
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν συναντηθεί στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια σημαντική συμφωνία.