ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Oι διαρροές των ΗΠΑ αποκάλυψαν κάτι σημαντικό;

Τα έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται κυρίως από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προσφέρουν δελεαστικές πληροφορίες για την κατάσταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ουκρανία: Oι διαρροές των ΗΠΑ αποκάλυψαν κάτι σημαντικό;
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Δέκα ημέρες μετά τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου, δηλαδή των ΗΠΑ, στη δημοσιότητα, τι μάθαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Τα έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται κυρίως από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προσφέρουν δελεαστικές πληροφορίες για την κατάσταση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Υπάρχει μια πληθώρα λεπτομερειών, πολλές από αυτές εξαιρετικά περίπλοκες.

Πάντως, διαβάζοντας τα έγγραφα, δίνεται η αίσθηση ότι το Πεντάγωνο κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κατανοήσει την πορεία της σύγκρουσης, μερικές φορές με δυσκολία.

Επί παραδείγματι, το κρίσιμο ερώτημα αναφορικά με τις απώλειες σε έμψυχο και υλικό δυναμικό εκατέρωθεν.

Τα ακατέργαστα δεδομένα κάνουν λόγο για έως και 223.000 Ρώσους νεκρούς ή τραυματίες έναντι 131.000 Ουκρανών.

Λίγο αργότερα, όμως, αναφέρεται ότι το Πεντάγωνο έχει «μικρή εμπιστοσύνη» στους αριθμούς.

Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού απορρήτου, των εσκεμμένων διαφοροποιήσεων και αυτού που περιγράφεται ως «δυνητική μεροληψία στην ουκρανική ανταλλαγή πληροφοριών».

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ουκρανίας, αλλά δεν εμπιστεύονται πάντα αυτά που τους μεταφέρονται.

Μια παρόμοια έλλειψη βεβαιότητας είναι ορατή σε μια περίληψη της μάχης για το Ντονμπάς, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου.

Το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι το Πεντάγωνο έχει «μικρή εμπιστοσύνη» στο γεγονός ότι η μάχη «πιθανότατα οδεύει προς αδιέξοδο για όλο το 2023».

Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας ότι θα είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αξιολόγηση «αν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την αντοχή των επιχειρήσεων της Ουκρανίας».

Έπειτα προστίθεται ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως πόσο στοίχισαν οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στα τέλη του 2022 στο ηθικό και τον εξοπλισμό της Ρωσίας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των ερωτήσεων που στροβιλίζονται στο μυαλό των στελεχών του Πενταγώνου σε καθημερινή βάση.

Μερικά ακόμη ερωτήματα είναι:

Τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ αν εμπλακεί περισσότερο;

Η Νότια Κορέα δύναται να παραμερίσει τις επιφυλάξεις της και να προμηθεύσει το Κίεβο με οβίδες πυροβολικού που χρειάζεται πολύ;

Τι θα γίνει αν πεθάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Δεδομένων των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να επιστρέψει σε κρυφά μέσα, προκειμένου να βελτιώσει την κατανόησή της για τα δρώμενα.

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κατασκοπεία μέσα στην ίδια τη χώρα…

Μία γεύση απ’ όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία:

Exit mobile version