Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου ως «οικονομική αυτοκτονία» και δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει για τα δικά της συμφέροντα.
Σε δηλώσεις του ο Πούτιν μάλιστα υποστήριξε πως τα έσοδα της χώρας του αντι να μειθουν, αυξήθηκαν μετά το εμπάργκο! Με λίγα λόγια εννοεί ότι η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε καμία περίπτωση ζημιωμένη. Ένας Πούτιν που ετοιμάζεται να χτυπήσει Σουηδία και Φινλανδία όπως διαβάσατε στο Sportime.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τουρκική «Μilliyet» ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στον πληθωρισμό στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων. Εξήγησε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί χάρη στα μη ισορροπημένα βήματα που έκαναν οι δυτικές χώρες στον ενεργειακό τομέα.
Σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ο Πούτιν είπε: «Βλέπουμε ότι η Δύση εφαρμόζει νέες κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για πολιτικούς λόγους. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο.
Οι κυρώσεις από τη Δύση στη Ρωσία και το πιθανό εμπάργκο στην αγορά ρωσικό πετρέλαιο οδήγησε σε άνοδο των τιμών του. Ο πληθωρισμός της ενέργειας έπληξε τον τομέα των μεταφορών και τους ευρωπαίους καταναλωτές. Εάν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρώπη θα πρέπει να καταφύγει στις πιο ακριβές πηγές ενέργειας.
Εάν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρώπη θα πρέπει να καταφύγει στις πιο ακριβές πηγές ενέργειας. Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης επιβραδύνεται, καταρρέει», υποστήριξε ο Πούτιν.
Υπερασπιζόμενος ότι οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι δυτικές χώρες εναντίον τους, ο Πούτιν είπε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία συνδέεται με την κακώς σχεδιασμένη πολιτική της συλλογικής Δύσης, η οποία αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας. . Παρά τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά μας, οι νεοναζί υπό την ηγεσία του Κιέβου ενθαρρύνονταν όποτε ήταν δυνατόν. Τα προβλήματα που υφίστανται εδώ και 8 χρόνια στην ανατολική Ουκρανία έχουν υποτιμηθεί. «Το καθεστώς του Κιέβου συνέβαλε στη συνέχιση των εχθροπραξιών που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια», είπε.
Θεωρώντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τα εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιβλήθηκαν στη χώρα του από ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την επιχείρηση που ξεκίνησε στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Σήμερα, βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για καθαρά πολιτικούς λόγους , υπό την πίεση των δικών τους φιλοδοξιών και της φεουδαρχίας των ΗΠΑ». Υπερασπιζόμενος ότι αυτές οι κυρώσεις είναι εις βάρος της Ευρώπης, ο Πούτιν είπε: «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες για καθαρά πολιτικούς λόγους οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές, ελλείψεις ορισμένων προϊόντων πετρελαίου και η βιομηχανία μεταφορών επηρέασε αρνητικά τους καταναλωτές που ζουν στην Ευρώπη.”
Επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα ενεργήσει σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα, ο Πούτιν είπε: «Μια τέτοια οικονομική αυτοκτονία είναι εσωτερικό ζήτημα της Ευρώπης. Η Ρωσία πρέπει να ενεργήσει ρεαλιστικά, ενεργώντας από τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Οι αλλαγές στην αγορά πετρελαίου είναι τεκτονικές. Δεν φαίνεται πλέον δυνατή η επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το παλιό μοντέλο. Η Δύση θα πρέπει να υπολογίσει τι βήματα θα κάνει στο άμεσο μέλλον, να βγάλει συμπεράσματα και να ενεργήσει προληπτικά. Πρέπει επίσης να στρέψουμε προς όφελός μας τα κακοσχεδιασμένα χαοτικά βήματα ορισμένων από τους εταίρους μας».
«Η απόρριψη των ρωσικών πηγών ενέργειας σημαίνει ότι η Ευρώπη θα γίνει συστηματικά η περιοχή με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο», είπε ο Πούτιν.
Τέλος τα μέλη της ΕΕ συζητούν το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δεν αντιμετωπίζει ευγενικά το εμπάργκο. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εάν η ΕΕ βρει λύση στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία.
Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους και να αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Sberbank, από το σύστημα SWIFT.