Παγκόσμιο σοκ για τη Βηρυτό: Τι προκάλεσε τις εκρήξεις – Πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες
Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Δυστυχώς η πόλη το αντιλήφθηκε με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο. Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, της Βηρυτού, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία...Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Δυστυχώς η πόλη το αντιλήφθηκε με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο.
Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, της Βηρυτού, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή), ενώ στα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, πάρα πολλοί πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκρηξη στη Βηρυτό: Σε ποια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν οι Έλληνες
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, οι τεράστιες αυτές ποσότητες του νιτρικού αμμωνίου, οι οποίες προκάλεσαν την έκρηξη και την τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, ήταν αποθηκευμένες για τουλάχιστον έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο κινδύνευαν όσοι εργάζονταν ή κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.
Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνέστησε» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».
Το σενάριο της τρομοκρατίας απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.
Πηγή: Protothema.gr