Περίεργη σεισμική δραστηριότητα στον Ινδικό Ωκεανό -Τι φοβούνται οι ερευνητές
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε επιστήμονες ανά την υφήλιο μυστηριώδεις σεισμικές δονήσεις στον Ινδικό Ωκεανό που κατέγραψαν πριν από τρεις εβδομάδες σεισμογράφοι από την Μαδαγασκάρη μέχρι τον Καναδά και τη Χαβάη.Οι ερευνητές που ανίχνευσαν τα αλλόκοτα σήματα εντόπισαν την προέλευσή τους σε μια περιοχή ανοικτά της νήσου Μαγιότ, στο αρχιπέλαγος των Κομορών, μεταξύ Μαδαγασκάρης και των ανατολικών ακτών της Αφρικής.
Η νήσος Μαγιότ μεταξύ Μαδαγασκάρης και ανατολικής Αφρικής (Χάρτης: Wikipedia) Η νήσος Μαγιότ μεταξύ Μαδαγασκάρης και ανατολικής Αφρικής (Χάρτης: Wikipedia)
Η μακρά επίπεδη δόνηση που ανιχνεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου διήρκεσε πάνω από είκοσι λεπτά, και θύμιζε εκείνες που ακολουθούν μεγάλους σεισμούς, αλλά εκείνη την ημέρα δεν είχε χτυπήσει ο Εγκέλαδος στην περιοχή, δίνοντας έτσι τροφή σε λογής σενάρια από μια πρόσκρουση μετεωρίτη, που πέρασε απαρατήρητη μέχρι κάποια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.
This is a most odd and unusual seismic signal.
Recorded at Kilima Mbogo, Kenya …#earthquakehttps://t.co/GIHQWSXShd pic.twitter.com/FTSpNVTJ9B— ******* Pax (@matarikipax) November 11, 2018
«Δεν νομίζω πως έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο σεισμολόγος Γκόραν Έκστρομ του Πανεπιστημίου Colubia στο National Geographic. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αιτία είναι και τόσο αλλόκοτη», πρόσθεσε.
Το σμήνος των χαμηλής συχνότητας δονήσεων, που επαναλήφθηκε με συχνότητα 17 δευτερολέπτων κατέγραψαν σεισμογράφοι σε απόσταση έως και 18.000 χλμ. μακριά από τη νήσο Μαγιότ, από την Χιλή μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.
SBV, like the other stations, shows long monochromatic signal with ~17s period (mono-freq Rayleigh waves?). But filtered above 1Hz SBV (lower plot) also shows seismic(?) signals from repeating sources, with some ~50s apart. Maybe some large, shallow, oscillating volcanic source? pic.twitter.com/bPqdQFwAgm
— Anthony Lomax 🌍 🇪🇺🇺🇦 (@ALomaxNet) November 11, 2018
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο στην περιοχή. Άλλοι λένε ότι ίσως επρόκειτο για κάποιον «αργό» σεισμό που πέρασε απαρατήρητος, ή για κάποια υποβρύχια έκρηξη. Από την πλευρά τους Γάλλοι ερευνητές του BRGM (το νησί Μαγιότ είναι υπερπόντιο γαλλικό διαμέρισμα) πιστεύουν ότι ίσως αποτελεί ένδειξη τεράστιας κίνησης μάγματος στον Ινδικό Ωκεανό, πράγμα που σημαίνει ότι το νησί ίσως αλλάξει θέση στο μέλλον, αφού όπως παρατηρήθηκε, ήδη μέσα σε μερικούς μήνες μετακινήθηκε αρκετά εκατοστά προς τα νοτιοανατολικά.
Το ζήτημα περιπλέκεται από την περίπλοκη γεωλογία της περιοχής, που φιλτράρει τρόπον τινά τις δονήσεις εμποδίζοντας την εκπομπή καθαρού σήματος, λένε οι ειδικοί. Κι ελπίζουν να λύσουν το αίνιγμα εντείνοντας την παρατήρηση στην περιοχή, ώστε να αντλήσουν πρόσθετες, διαφωτιστικές πληροφορίες.
πηγή: iefimerida.gr
Κότα… δολοφόνος, εγκλήματα τιμής, μονομαχίες Ελλήνων στις ΗΠΑ