Πετρέλαιο: Γιατί αυξάνεται η τιμή του;
Μέλη του Opec+ δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέραΠετρέλαιο: Ορισμένες από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής (π.χ. η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία) συμφώνησαν να μειώσουν την ποσότητα που εξάγουν, σε μια απόφαση η οποία αναμένεται να αυξήσει τις τιμές του σε όλο τον κόσμο.
Μέλη του Opec+ δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο όμιλος στοχεύει να στηρίξει τις τιμές που έχουν πέσει, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.
Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent διαπραγματευόταν στα 84,06 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου – κάτω από τα υψηλά περίπου 130 δολαρίων αυτήν την άνοιξη.
Ωστόσο, η είδηση για τη σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής του Opec+ ώθησε τις τιμές να αυξηθούν κατά 1% στα 92,74 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.
Η περικοπή που ανακοίνωσε ο Opec+ είναι η μεγαλύτερη μείωση του ομίλου από το 2020.
Έρχεται παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων να αντλήσουν περισσότερα, μετά την εκτίναξη των τιμών την άνοιξη όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις προμήθειες.
«Η απόφαση είναι τεχνική, όχι πολιτική», είπε στους δημοσιογράφους ο Σουχάιλ αλ-Μαζρουί, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (Opec) και σύμμαχοι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν τα σχέδια.
Παρά την πτώση των τιμών και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, η Κάρολαϊν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της εταιρείας ερευνών Capital Economics, δήλωσε ότι ήταν ασυνήθιστος χρόνος.
«Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι ιστορικά χαμηλά και, μέχρι στιγμής, οι υψηλές τιμές έχουν αποτύχει να μειώσουν ουσιαστικά τη ζήτηση», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές είπαν ότι ο αντίκτυπος των περικοπών είναι πιθανό να αποδειχθεί λιγότερο σημαντικός εν συγκρίσει με το μέγεθός του, καθώς ορισμένες χώρες παράγουν ήδη λιγότερα απ’ αυτά που σχεδίαζαν ότι θα κάνουν.
Η Capital προβλέπει πτώση 1% στις παγκόσμιες προμήθειες ως αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας.