ΚΟΣΜΟΣ

Πείραμα κορονοϊού στην Eurovision

Το μουσικό θέαμα της Eurovision αναμένεται να γίνει το «πείραμα» της Ευρώπης στη μάχη κατά του κορονοϊού. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία
Πείραμα κορονοϊού στην Eurovision

Το μουσικό θέαμα της Eurovision αναμένεται να γίνει το «πείραμα» της Ευρώπης στη μάχη κατά του κορονοϊού. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την διαδικασία.

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και θα γίνει ένα ασυνήθιστο πείραμα για την διασπορά του κορονοϊού, με τους θεατές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο πριν προσέλθουν στις πρόβες και τον τελικό.

Η Ολλανδία, η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του Απριλίου αν η Eurovision του Ρότερνταμ θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Fieldlab, μιας ερευνητικής προσπάθειας που έχει ήδη πραγματοποιήσει 19 ανάλογα πειράματα σε μικρότερη κλίμακα.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, έως και 3.500 θεατές θα επιτρέπονται κάθε φορά σε εννέα πρόβες, στους ημιτελικούς και στον τελικό στα τέλη Μαΐου, αφού πρώτα επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ. Μάσκες και τήρηση αποστάσεων δεν απαιτούνται. Απλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επαναλάβουν τον μοριακό έλεγχο μερικές μέρες αργότερα και να ενημερώσουν τους διοργανωτές για το αποτέλεσμα, αναφέρουν οι NL Times.

Η σειρά πειραμάτων FieldLab («Εργαστήριο Πεδίου») οργανώθηκε από την ολλανδική βιομηχανία θεαμάτων σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και την ολλανδική κυβέρνηση.

Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι το πείραμα δεν είναι καλή ιδέα, δεδομένου ότι τα κρούσματα Covid-19 στην Ολλανδία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 24 Απριλίου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, η πόλη της Μπρέντα αναγκάστηκε να απαγορεύσει συναυλία με 10.000 θεατές μετά τη συλλογή υπογραφών από 300.000 κατοίκους που διαφωνούσαν με το σχέδιο.

Και την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 350 επιστήμονες στην Ολλανδία υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία κατήγγειλαν έλλειψη ελέγχου από ανεξάρτητους επιστήμονες, αδιαφανή σχεδιασμό και ηθικές παραβλέψεις.

«Οι βασικές συνθήκες και προδιαγραφές της επιστημονικής έρευνας δεν δείχνουν να πληρούνται» έγραφαν οι ερευνητές, προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 25 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό έπειτα από προηγούμενες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Fieldlab, όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Λετονίας με 5.000 θεατές.

Ωστόσο οι ερευνητές του Fieldlab δεν εκτιμά τον κίνδυνο μετάδοσης με βάση τον απόλυτο αριθμό των περιστατικών, αλλά με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης: στόχος της προσπάθειας είναι να υπολογιστεί αν τα μοριακά τεστ και η αύξηση του εξαερισμού μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ένα κρούσμα ανά 100.000, περίπου όσο ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κανείς όταν μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Οι πειραματικές διοργανώσεις δεν απαιτούσαν έγκριση από επιτροπή βιοηθικής επειδή δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό της ιατρικής έρευνας, έκρινε επιτροπή του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ.

Παρόλα αυτά, οι υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να τηρηθούν οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές επιστήμες στην Ολλανδία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Fieldab Ντένι Μπόρσμπουμ του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, επισημαίνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές και ότι τα εισιτήρια που σχεδιάζεται να διατεθούν θα ξεκαθαρίζουν ότι το Fieldlab δεν φέρει νομική ευθύνη για τυχόν κρούσματα Covid-19.

Μένει λοιπόν να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι θα λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κοινή γνώμη.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Eurovision θα αποδείξει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια εφόσον τηρούνται βασικά μέτρα.

Στη χειρότερη περίπτωση, η μεγάλη γιορτή του τραγουδιού θα γίνει μεγάλη γιορτή του κοροναϊού.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Φλέγονται τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν: Απειλές για Ισραήλ και χρήση τακτικών πυρηνικών

Φλέγονται τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν: Απειλές για Ισραήλ και χρήση τακτικών πυρηνικών

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών διατηρούν σιγή ιχθύος.

Κόσμος
Κόσμος: Μοίρασαν την Αρκτική, είπαν μια κουβέντα για την Ουκρανία και έφυγαν για… επενδύσεις σε σπάνιες γαίες

Μοίρασαν την Αρκτική, είπαν μια κουβέντα για την Ουκρανία και έφυγαν για… επενδύσεις σε σπάνιες γαίες

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί γρήγορα αποτελέσματα.

Κόσμος
Κόσμος: ​ΗΠΑ: Φτιάχνουν 200 οπλισμένους δορυφόρους για τη δημιουργία παγκόσμιας αεράμυνας με συνδρομή

​ΗΠΑ: Φτιάχνουν 200 οπλισμένους δορυφόρους για τη δημιουργία παγκόσμιας αεράμυνας με συνδρομή

Ο Μασκ έχει προτείνει ένα μοντέλο συνδρομής για τη χρήση του συστήματος.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Έκπληκτοι οι Τούρκοι επιστήμονες με την Αγιά Σοφιά – Αντέχει ακόμα και σε σεισμούς 7,5 βαθμούς

Τουρκία: Έκπληκτοι οι Τούρκοι επιστήμονες με την Αγιά Σοφιά – Αντέχει ακόμα και σε σεισμούς 7,5 βαθμούς

Δεν σταματάει να εκπλήσσει τους Τούρκους η Αγιά Σοφιά.

Κόσμος
Κόσμος: Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;

Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια 15 δισ. και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα από το 2022.

Κόσμος
Κόσμος: Άλλα τρία Dassault Mirage 2000-5F στην Ουκρανία

Άλλα τρία Dassault Mirage 2000-5F στην Ουκρανία

Περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση πυραύλων MBDA MICA για αεροπορικές μάχες και SCALP-EG για εδαφικές επιθέσεις.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Πρέπει να φτιάχνουν 122.000 σπίτια το χρόνο οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Πρέπει να φτιάχνουν 122.000 σπίτια το χρόνο οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη

Ετησίως απαιτούνται 3.300 κατοικίες για φοιτητές, 4.800 για τουρισμό, 4.200 για ξένους επενδυτές και 3.000 για δεύτερες κατοικίες.

Κόσμος
Κόσμος: Στη Σαουδική Αραβία κατασκευάζεται το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο! Θα ξεπεράσει το Μπουρζ Καλίφα – Αυτό θα είναι το ύψος του

Στη Σαουδική Αραβία κατασκευάζεται το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο! Θα ξεπεράσει το Μπουρζ Καλίφα – Αυτό θα είναι το ύψος του

Στη Σαουδική Αραβία θα γίνει το νέο ρεκόρ για το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο

Κόσμος
Κόσμος: Τι συμβαίνει όταν πεθάνει ο Πάπας – Όλη η διαδικασία από το Βατικανό βήμα-βήμα

Τι συμβαίνει όταν πεθάνει ο Πάπας – Όλη η διαδικασία από το Βατικανό βήμα-βήμα

Όταν πεθάνει ο Πάπας, το Βατικανό ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες: από την επιβεβαίωση θανάτου, μέχρι το κονκλάβιο και την εκλογή του νέου Ποντίφικα. Δείτε όλη τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Κόσμος