Πλανήτης Άρης: Υπάρχει τελικά ζωή; – Το νέο εύρημα που βάζει «φωτιά»
Η νέα ανακάλυψη για δίκτυο από λίμνες με αλάτι κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του «κόκκινου πλανήτη» πυροδότησε τη συζήτηση για ύπαρξη συνθηκών κατάλληλων για να αναπτυχθούν ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη Άρη. Την ανακοίνωση έκαναν Ιταλοί επιστήμονες τη Δευτέρα, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη μιας μεγάλης υπόγειας λίμνης, που διαθέτει ο Πλανήτης Άρης....Η νέα ανακάλυψη για δίκτυο από λίμνες με αλάτι κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του «κόκκινου πλανήτη» πυροδότησε τη συζήτηση για ύπαρξη συνθηκών κατάλληλων για να αναπτυχθούν ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη Άρη.
Την ανακοίνωση έκαναν Ιταλοί επιστήμονες τη Δευτέρα, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη μιας μεγάλης υπόγειας λίμνης, που διαθέτει ο Πλανήτης Άρης.
Οι Ιταλοί διεύρυναν τον χώρο των ερευνών τους κατά μερικές εκατοντάδες μίλια χρησιμοποιώντας ακόμα περισσότερα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η λίμνη που εντόπισαν στο υπέδαφος του Άρη είναι διαμέτρου 20 έως 30 χλμ. και βρίσκεται περίπου 1,5χλμ. κάτω από το παγωμένο έδαφος.
Στην ίδια δημοσίευση προσθέτουν ότι βρήκαν άλλες τρεις μικρότερες λίμνες, ξεχωριστά από την αρχική μεγάλη.
Επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο Άρης πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια ήταν ζεστός και υγρός όπως η Γη αλλά τελικά κατέληξε να γίνει αυτός ο άγονος, ξερός πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα.
Τα ευρήματα για πιθανή παρουσία νερού αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του Άρη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού πιθανότατα εμποδίζουν το νερό από το να γίνει πάγος καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη στην επίμαχη περιοχή φτάνει τους -113 βαθμούς Κελσίου αλλά αυξάνεται στο υπέδαφος.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ότι «αυτές οι περιοχές με νερό είναι ενδιαφέρουσες από βιολογικής άποψης και οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή την περιοχή».
Πηγή: protothema.gr