Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτσι μπορεί να γίνει πυρηνικό ατύχημα μεγαλύτερο του Τσέρνομπιλ
Τεράστιες είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχει για τον πλανήτη ο πόλεμος στην Ουκρανία.Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίθεσης από την Ρωσία να αφήνει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς αλλά και μια χώρα που είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έστειλε στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφεραν από την πρώτη στιγμή να επιβληθούν και να φθάσουν από χθες (24/2) κιόλας προ των πυλών της πρωτεύουσας της χώρας.
Στο Κίεβο δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται ομηρικές μάχες με τεράστιες συνέπειες για τους Ουκρανούς με φόντο την αποστρατικοποίηση της χώρας και την απομάκρυνση της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για ένα τεράστιο και άνευ προηγουμένου πυρηνικό ατύχημα καθώς όπως διαβάσατε από το Sportime, εκφράζεται ο φόβος πως οι Ρώσοι θα στοχεύσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
O φόβος για ένα πιθανό ατύχημα μεγαλύτερο του Τσέρνομπιλ έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα όσα είχαν συμβεί πριν μερικές δεκαετίες στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιθετικότητά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε το φάσμα ενός ανύπαρκτου ουκρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων – ένα κυνικό τέχνασμα για να δικαιολογήσει την αλλαγή καθεστώτος και ίσως ένα πρόσχημα για την καταστροφή αυτών των προηγούμενων συμφωνιών ασφαλείας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο
Ακόμη πιο απειλητικά ήταν όμως τα όσα δήλωσε ο Πούτιν αναφορικά με το ότι η Ρωσία «είναι σήμερα μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι μια άμεση επίθεση στη χώρα μας θα οδηγήσει σε ήττα και τρομερές συνέπειες για κάθε πιθανό επιτιθέμενο». Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην επέμβει άμεσα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εσκεμμένης πυρηνικής κλιμάκωσης.
Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος ακούσιας κλιμάκωσης , ο οποίος θα μπορούσε να πυροδοτηθεί, για παράδειγμα, από εμπλοκή μεταξύ ΝΑΤΟ και ρωσικών αεροσκαφών στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.
Ο πιο άμεσος πυρηνικός κίνδυνος, ωστόσο, προέρχεται από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει ήδη δηλώσει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν» τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, τον τόπο του περιβόητου ατυχήματος του 1986, και βίντεο φέρεται να δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις εκεί.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη δυνατότητα σύγκρουσης γύρω από τους τέσσερις ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, οι οποίοι περιέχουν δεκαπέντε ξεχωριστούς αντιδραστήρες και παρήγαγαν πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2020. (Η Ουκρανία ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης στο Τσερνομπίλ για αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα από τα άλλα εργοστάσια, αλλά η εισαγωγή τέτοιου καυσίμου πιθανότατα δεν έχει ακόμη συμβεί.)
Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη ζώνη αποκλεισμού και ο ακατοίκητος χώρος θα μετριάσει τις συνέπειες ενός δεύτερου πυρηνικού ατυχήματος εκεί. Οι άλλοι αντιδραστήρες της Ουκρανίας δεν είναι παρόμοια απομονωμένοι.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος του καυσίμου σε αυτούς τους άλλους αντιδραστήρες είναι ουσιαστικά πιο ραδιενεργό από το καύσιμο στο Τσερνομπίλ. Για να το θέσουμε απλά, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι σχεδιασμένοι για εμπόλεμες ζώνες. Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι η Μόσχα θα επέτρεπε εσκεμμένες επιθέσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά θα μπορούσαν ωστόσο να γίνουν στόχοι σε έναν πόλεμο που, σε κάθε περίπτωση, θα διακόψει τις επιχειρήσεις τους.
Για το προσωπικό του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού, το απλό ταξίδι στη δουλειά μπορεί να είναι μια επικίνδυνη πράξη—καθιστώντας δυνητικά δύσκολη τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του αντιδραστήρα. Σε περίπτωση ατυχήματος, το εφεδρικό προσωπικό, όπως οι πυροσβέστες, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να φθάσει στο εργοστάσιο – κυρίως επειδή θα μπορούσαν να εμπλακούν σε προσπάθειες παροχής βοήθειας πολιτών
Επιπλέον, πυρηνικοί σταθμοί ενδέχεται να στοχοποιηθούν ακούσια. Αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ενέργεια από το κρατικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να βοηθήσουν στην ψύξη του αντιδραστήρα σε περίπτωση που αναγκαστεί να κλείσει. Ενώ είναι διαθέσιμα εφεδρικά συστήματα ισχύος, όπως οι γεννήτριες ντίζελ, το ηλεκτρικό δίκτυο είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας.
Που έχουν γίνει μέχρι τώρα τα χτυπήματα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι συνέπειες
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χαθεί τέτοια ισχύς στην Ουκρανία εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιτεθούν στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας – όπως έκαναν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και η ίδια η Ρωσία κατά της Ουκρανίας το 2015 χρησιμοποιώντας εργαλεία στον κυβερνοχώρο.
Ακόμα κι αν η Μόσχα δεν εγκρίνει άμεσες επιθέσεις εναντίον πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συμβούν ούτως ή άλλως. Ένα όπλο που στοχεύει σε κοντινό στόχο θα μπορούσε να χτυπήσει έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής εάν το σύστημα πλοήγησής του αποτύχει.
Εάν οι ρωσικές δυνάμεις πίστευαν ότι οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις βρίσκονταν μέσα σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιδρομή, ίσως κατά παράβαση της εντολής να μην επιτεθούν πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτή η ανησυχία δεν είναι υποθετική καθώς το 2017, οι δυνάμεις ειδικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη Συρία κάλεσαν σε μια επίθεση εναντίον ενός φράγματος που ήταν στη λίστα «χωρίς χτυπήματα». Οι ζημιές που προέκυψαν παραλίγο να προκαλέσουν την αποτυχία του φράγματος, κάτι που πιθανότατα θα είχε οδηγήσει στον πνιγμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας τόνισε ότι είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν σε συντριβή αεροσκάφους. Ωστόσο, τα πυρομαχικά είναι συχνά σχεδιασμένα να διαπερνούν παχιά στρώματα προστατευτικού σκυροδέματος.
Ένας ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος είναι ότι μια άμεση επίθεση μπορεί να αποστραγγίσει τις δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύονται τα αναλωμένα καύσιμα, συχνά σε μεγάλες ποσότητες.
Χωρίς ψύξη, αυτό το καύσιμο θα μπορούσε να λιώσει, απελευθερώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Αυτό το είδος ατυχήματος ήταν το αποτέλεσμα της « χειρότερης περίπτωσης » που οραματίστηκαν οι αξιωματούχοι καθώς το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία εκτυλίχθηκε το 2011.
Ακόμη, ορισμένες συνέπειες της εισβολής του Πούτιν όπως η απώλεια αυτονομίας της Ουκρανίας, η σκόπιμη δολοφονία μελών της υπηρεσίας, η ακούσια δολοφονία αμάχων της και εγκλήματα πολέμου που αναπόφευκτα συνοδεύουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση τέτοιας κλίμακας .
Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα πυρηνικό ατύχημα εξακολουθεί να είναι αρκετά απίθανο, τα αποτελέσματά του θα μπορούσαν να είναι σοβαρά και θα πρόσθεταν σημαντικά στις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της εισβολής για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.
Η Μόσχα θα είναι υπεύθυνη για κάθε πυρηνικό ατύχημα που προκαλείται, άμεσα ή έμμεσα, από την επιθετικότητά της. Εάν δεν θέλει ένα τέτοιο ατύχημα να προστεθεί σε βάρος της, πρέπει να λάβει εξαιρετικά μέτρα για να αποφύγει ένα τέτοιο ατύχημα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη ανησυχία από τους επιστήμονες!
Μάλιστα, παρατηρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι ανησυχούν σοβαρά για την κατάσταση και παραμένουν σε επαφή με τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας. Οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές προμήθειες ηλεκτρισμού και νερού, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από στρατιωτική δράση.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι ασφαλείς και ασφαλείς λειτουργίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε αυτή τη ζώνη να μην επηρεαστούν ή να διακοπούν με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Με πληροφορίες απο https://inews.co.uk/ , https://carnegieendowment.org , https://www.bloomberg.com/europe