ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόκκινος συναγερμός για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Βόμβα στις τιμές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στις αγορές για το φυσικό αέριο. Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: πόλεμος στην Ουκρανία σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στις αγορές για το φυσικό αέριο. Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόκκινος συναγερμός για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Βόμβα στις τιμές
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οπως είναι αναμενόμενο η εισβολή της Ρωσίας; στην Ουκρανία, θα επηρεάσει και πολλές άλλες χώρες, και κυρίως «εκτοξεύοντας» τις τιμές σε διάφορα προϊόντα. Οπως είναι το φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί της Πέμπτης (24/2) φυσικό αέριο και πετρέλαιο καταγράφουν μεγάλη άνοδο στις τιμές τους. Αναλυτικότερα όπως αναφέρει το Bloomberg το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 και συγκεκριμένα η τιμή του διαμορφώνεται στα 102,2 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή σημειώνει αύξηση της τάξης του 5,53%.

Παράλληλα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τις τιμές και στο φυσικό αέριο, με την τιμή του κινείται ανοδικά, πάνω από 5%. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε πάνω από 87 ευρώ η μεγαβατώρα, από 81 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Οσον αφορά την χώρα μας, όπως ανέφερε το Open η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία περίπου το 40% με 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισάγει. Στο σχετικό γράφημα (φωτογραφία) το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream που διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ο αγωγός δεν περνάει από το κέντρο της έντασης που είναι η Ουκρανία, συνεπώς μέχρι στιγμής η ροή από τη συγκεκριμένη οδό δεν επηρεάζεται άμεσα.

Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερέψει και η Ρωσία «κλείσει τη στρόφιγγα», τότε η χώρα μας Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό καθώς πρέπει να καλύψει το κενό έλλειψης φυσικύ αερίου από αλλού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει φυσικό αέριο από τέσσερα σημεία εισόδου. Το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών, η Ρεβυθούσα (31,8 %), η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε προετοιμασμένοι» διατείνεται το  ΥΠΕΝ

Οπως σημειώνει το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πρόσληψη φυσικού αερίου από τη χώρα μας προς το παρόν. Αν όμως προκύψει πρόβλημα τότε η Ελλάδα θα κινηθεί ως εξής:

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.




Exit mobile version