Πόλεμος στην Ουκρανία: Στοκάρουν κονσέρβες και ζυμαρικά οι Ευρωπαίοι – Φόβος για γενικευμένες επιθέσεις
Αδειάζουν τα ράφια οι Ευρωπαίοι από τρόφιμα μακράς διαρκείας αλλά και εξοπλισμό επιβίωσης υπό το φόβο αποσταθεροποίησης.Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις και εκτός της χώρας της Ουκρανίας, με το τέλος του πολέμου να μοιάζει ακόμη μακριά. Την ώρα που η Ευρώπη περνάει ήδη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο να έχουν εκτινάξει τις τιμές τους, η εισβολή στην Ουκρανία έχει δυσχεράνει κι άλλο την οικονομία της ηπείρου.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και επέκταση των συγκρούσεων και σε άλλες χώρες. Έτσι, τα ράφια σε σουπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν να παρουσιάζουν ελλείψεις σε τρόφιμα που έχουν μακρά διάρκεια ή δε λήγουν αλλά και εξοπλισμό επιβίωσης.
Κονσέρβες, ζυμαρικά, αποξηραμένα φρούτα αλλά και υπνόσακοι, μπαταρίες, φακοί, εξοπλισμός κατασκήνωσης και ηλιακοί φορτιστές κινητών έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα όσων αφορά τη ζήτησή τους.
Η Σουηδική αλυσίδα καταστημάτων υλικού Clas Ohlsson, ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις σε προϊόντα όπως τα παραπάνω έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από την άλλη η επίσης Σουηδική, Ica Gruppen αναφέρει αύξηση 20% σε πωλήσεις σε κονσέρβες, ζυμαρικά και δημητριακά.
Στην Ολλανδία, το Dumpstore Amsterdam το οποίο ειδικεύεται σε είδη εξωτερικού χώρου αναφέρει επίσης τεράστια αύξηση στις πωλήσεις με κουβέρτες έκτακτης ανάγκης αλλά και ραδιόφωνα και σόμπες να έχουν αυξημένη ζήτηση.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ελλείψεις στα παραπάνω τρόφιμα και είδη φυσικά δεν έρχονται μόνο λόγω του φόβου των Ευρωπαίων αλλά και λόγω της ανθρωπιστικής βοήθεια που δίνεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Στη Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι στιγμής, η εταιρία Zabka σημείωσε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις βασικών αγαθών τα οποία δίνονται στους πρόσφυγες. Ακόμη η αλυσίδα φαρμακείων στη χώρα, Rossman, δείχνει ότι προϊόντα υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια, τζελ, σαπούνια και οδοντόκρεμες, αδειάζουν από τα ράφια.
Στη Γερμανία που έχει επίσης δεχθεί μεγάλο μέρος του προσφυγικού κύματος οι πωλήσεις σε προϊόντα κατασκήνωσης, υπνόσακους και υποστρώματα έχουν επίσης εκτιναχθεί.
Η metro στη Γερμανία μάλιστα, έχει θέσει προσωρινά ανώτατο όριο για τη ποσότητα την οποία μπορούν να αγοράσουν καταναλωτές σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως το λάδι και το αλεύρι.