Οι διεθνείς εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι βρήκαν «ισχυρές ενδείξεις» πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη χρήση ενός πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία, που κατέρριψε την πτήση MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.
Μιλώντας από τη Χάγη, εκπρόσωποι της Κοινής Ομάδας Έρευνας (JIT), η οποία περιλάμβανε εκπροσώπους από την Ολλανδία και την Αυστραλία, παρουσίασαν στοιχεία που εμπλέκουν τον Ρώσο πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η Ολλανδή εισαγγελέας Ντίνια φαν Μπούτσελαρ φρόντισε να μην χαρακτηρίσει «ύποπτο» τον Πούτιν, λέγοντας αντίθετα ότι υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις, αλλά πως δεν φτάνουμε τόσο ψηλά, ότι δηλαδή πρόκειται για κλειστή υπόθεση».
Ως αρχηγός κράτους, ο Ρώσος πρόεδρος προστατεύεται από ασυλία βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ανακριτές δεν μπορούν να ασκήσουν δίωξη.
Οι ερευνητές είπαν ότι έπεσαν σε τοίχο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της άρνησης της Ρωσίας να συνεργαστεί με την έρευνα.
Η Ολλανδή εισαγγελέας Ντίνια φαν Μπούτσελαρ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η έρευνα έχει φτάσει πλέον στα όριά της».
«Μετά από 8,5 χρόνια, η Κοινή Ομάδας Έρευνας έχει πλέον εξαντλήσει όλους τους… δρόμους», είπε χαρακτηριστικά, καθώς η ομάδα άρχισε να εκθέτει τα στοιχεία που αποκάλυψε στη μακροχρόνια έρευνά της.
Η Ουκρανία, η οποία εκπροσωπήθηκε στην JIT, ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να διερευνά διεθνείς νομικούς μηχανισμούς, προκειμένου να προσπαθήσει να φέρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη δικαιοσύνη.
«Η δυσκολία απόκτησης αποδεικτικών στοιχείων και η λειτουργική ασυλία δεν επιτρέπουν τη δίωξη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα εθνικά δικαστήρια», έγραψε στο Twitter ο γενικός εισαγγελέας Άντριι Κόστιν.