Ρίχνει λεφτά στην αγορά η Κομισιόν – Τόσα παίρνει η Ελλάδα!
Ένεση ρευστότητας στην αγορά μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός κάνει η Κομισιόν, καθώς δίνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις κι άλλα 250 δισ. σε δάνεια.Ένεση ρευστότητας στην αγορά μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός κάνει η Κομισιόν, καθώς δίνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις κι άλλα 250 δισ. σε δάνεια.
Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA και επικαλείται το Spiegel.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 22.5 δισ. αφορούν στην Ελλάδα, υπό μορφή επιδοτήσεων, συν περίπου 10 δισ. επιπλέον υπό τη μορφή δανεισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η Μέρκελ στο πλευρό του σχεδιαζόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς τελικώς τα ποσά μπορεί να είναι μεγαλύτερα, η Ιταλία θα δικαιούται 82 δισ. σε επιδοτήσεις και 90 δισ. σε δανεισμό, η Γαλλία 38 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό.
Η Γερμανία 28 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό, η Πολωνία 37 δισ. σε επιδοτήσεις και 27 δισ. σε δανεισμό, η Αυστρία 4 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό και η Ισπανία 77 δισ. σε επιδοτήσεις και 63 δισ. σε δανεισμό.
Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Commissione propone un Fondo di Recovery da 750 miliardi che si aggiunge agli strumenti comuni già varati. Una svolta europea per fronteggiare una crisi senza precedenti. #NextGenerationEu
— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) May 27, 2020
Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.