Το πετρέλαιο (συγκεκριμένα η πώλησή του από τη Ρωσία) θα αποτελεί άγνωστη λέξη για χώρες και εταιρείες που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμής, το οποίο συμφωνήθηκε από τα δυτικά έθνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το ΑΟΤ, το οποίο συμφωνήθηκε από την ομάδα των χωρών της G7, την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του απαγορεύει στις χώρες να πληρώνουν περισσότερα από 56 ευρώ ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου.
Τώρα η Μόσχα περνά στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας ότι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του δεν θα πωλούνται σε όποιον επιβάλλει το ανώτατο όριο τιμών.
Το προεδρικό διάταγμα ανέφερε ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ για πέντε μήνες, από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Ιουλίου.
Το διάταγμα υπογράμμιζε επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να δώσει «ειδική άδεια» για προμήθεια σε χώρες που εμπίπτουν στην απαγόρευση.
Η ομάδα των G7 παρουσίασε τον Σεπτέμβριο την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών, προκειμένου να σταματήσει η Μόσχα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν και η δυτική επιθυμία για ρωσικό πετρέλαιο μειώθηκε έπειτα από την εισβολή, τα έσοδα παρέμεναν υψηλά λόγω της αύξησης των τιμών και της ζήτησης σε άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Κίνα.
Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση σε όλη την Ε.Ε. για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που εισάγεται διά θαλάσσης, μαζί με παρόμοιες δεσμεύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους.