Ρωσία: Καθιστά σαφές ότι δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο στις τιμές για τις εξαγωγές στο πετρέλαιο που έχουν εγκριθεί από τους δυτικούς συμμάχους.
Το ανώτατο όριο, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή, έχει στόχο να σταματήσει τις χώρες να πληρώνουν περισσότερα από 60 δολάρια για ένα βαρέλι θαλάσσιου ρωσικού αργού πετρελαίου.
Το μέτρο που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, εντείνει τις δυτικές πιέσεις στη Ρωσία για την εισβολή.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί για την κίνηση και αξιολογεί τις επιλογές της. «Δεν θα δεχθούμε αυτό το ταβάνι», ξεκαθάρισε.
Το ανώτατο όριο τιμών υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο από την ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ε.Ε.) σε μια προσπάθεια να χτυπήσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε κοινή δήλωση, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να «μην επωφεληθεί η Ρωσία από τον λυσσαλέο πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ουκρανία».
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «καλοδεχούμενα νέα», λέγοντας ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την «πολεμική μηχανή» του Κρεμλίνου.
Ο Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αμφιταλαντευθεί ως προς την υποστήριξή του στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να «καταπολεμήσει τις ροές χρηματοδότησης του Πούτιν».
Αν και τα μέτρα θα γίνουν σίγουρα αισθητά από τη Ρωσία, το πλήγμα θα αμβλυνθεί εν μέρει από την κίνησή της να πουλήσει το πετρέλαιο της σε άλλες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα.
Πρόκειται εξάλλου για τους μεγαλύτερους μεμονωμένους αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου.