Ρωσία: Μεγάλη, αόριστη, συζήτηση γίνεται αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι Times του Λονδίνου ανέλυσαν τα δεδομένα και, συνάμα, την πιθανότητα να… πατήσει το κουμπί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Άντριου Φούτερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ο οποίος ειδικεύεται στα πυρηνικά οπλοστάσια, θεωρεί πως υπάρχουν τρία σενάρια.
Πρώτον, η Μόσχα να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
Δεύτερον, να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο, ωστόσο ο κ. Φούτερ δεν υποστηρίζει με θέρμη αυτό το σενάριο.
Τρίτον, η Ρωσία ίσως να αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
«Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Μόσχα θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι υπήρχε ο φόβος για μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.
Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μετακίνησή τους από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία.
Τι είχαν πει οι Αμερικανοί με αποδέκτρια τη Ρωσία
Στο μεταξύ, νωρίτερα οι Αμερικανοί έσπευσαν να δώσουν διευκρινίσεις για το ζήτημα με τα πυρηνικά.
«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν, δηλαδή ακόμη κι αν η Ρωσία κάνει χρήση αυτών στην Ουκρανία».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στο Air Force One.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα πληρώσει πολύ υψηλό αντίτιμο, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.