Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας λέγοντας ότι «απειλούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», προκαλώντας αντιδράσεις στον τουρκικό και διεθνή Τύπο.
Αναλυτές και ειδικοί τοποθετήθηκαν επί των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval, οι οποίοι τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά υπό το νόμο πλαίσιο CAATSA δεν στοχεύουν απαραίτητα την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Έλληνας Στρατιωτικός «τσίμπησε» τον μουσουλμάνο κατάσκοπο!
Όπως αναφέρουν, το σύνολο των κυρώσεων των ΗΠΑ δεν στοχεύουν μόνο την τουρκική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για εξοπλιστικά προγράμματα και την προμήθεια οπλικών συστημάτων της Τουρκίας – και πιο συγκεκριμένα τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους – αλλά και τη Μόσχα εμμέσως.
Τα μαχητικά F-16 και η τουρκική οικονομία
Παρά την προσπάθεια της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια να βασιστεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μειώνοντας την εξάρτησή της από εξωτερικούς συνεργάτες, και αυξάνοντας παράλληλα τη στρατηγική αυτονομία της στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις η Άγκυρα εξακολουθεί να βασίζεται σε αμερικανικές άδειες εξαγωγής.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές: «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αξιωματούχους της SSB ενώ είναι εντελώς συμβολικές, εντούτοις η απαγόρευση των αδειών εξαγωγής ενδέχεται να αναγκάσει μακροπρόθεσμα την Τουρκία να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν θα είναι συμβατός με τα αμερικανικά και εν γένει νατοϊκά συστήματα, δημιουργώντας πρόβλημα στην πολυπόθητη διαλειτουργικότητα».
Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσινγκτον απαγορεύει την ανάπτυξη μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη SSB ή ενδεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο δεν επηρεάζουν σε κανένα βαθμό προϋπάρχοντα προγράμματα συμπαραγωγής και ανάπτυξης ΗΠΑ-Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα θα επηρεάσουν τις αναβαθμίσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας καθώς επίσης και την την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Αυτές οι εξελίξεις «χτυπούν» την τουρκική οικονομία, σε μια χρονική συγκυρία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα, ενώ επηρεάζει και την ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων.
Το «στρατηγικό δίλημμα»
Πως όμως αυτές οι λεπτομέρειες εξηγούν τον ισχυρισμό ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τη Ρωσία ;
Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό τις συνθήκες αυτές, η Τουρκία τίθεται ενώπιον ενός διλήμματος, το οποίο είναι η επιλογή μεταξύ της προηγμένης στρατιωτικής αμερικανικής τεχνολογίας που θα επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα οπλικών συστημάτων εντός πλαισίου NATO και στην απόκτηση ρωσικού εξοπλισμού
Συνεπώς, όσο οι ΗΠΑ θα κρατήσουν αυτή τη στάση απέναντι στην Τουρκία, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην τουρκική οικονομία αλλά και στην αμυντική βιομηχανία της, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Άγκυρα να συνεχίσει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που ενδεχομένως να καταλήξει σε μια επιλογή που θα θίξει τα ρωσικά συμφέροντα ως προς τη συμπαραγωγή και την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Τουρκία.
Με πληροφορίες από: Ahval