ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Σήμερα: 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923

Σαν Σήμερα συμπληρώνονται 102 χρόνια, από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που χιλιάδες Έλληνες της περιοχής έχασαν με τραγικό τρόπο την ζωή τους.
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σαν Σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια, από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που χιλιάδες Έλληνες της περιοχής έχασαν με τραγικό τρόπο την ζωή τους.

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 19 Μαΐου του 1919, o Κεμάλ Ατατούρκ κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, προχώρησε στην δεύτερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αφού πρώτα αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

Σήμερα είναι μέρα μνήμης για τους 353.000 ανθρώπους που έχασαν με τόσο τραγικό τρόπο την ζωή τους. Αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη του αιώνα μας.

Όλα άρχισαν όταν το 1908 επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων. Οι οποίοι αφού έθεσαν στο περιθώριο τον Σουλτάνο, θέλησαν να διώξουν οτιδήποτε Χριστιανικό υπήρχε στην περιοχή.

Η εξόντωση των Ποντίων άρχισε με την σύλληψη δημοσιογράφων, δικηγόρων, εμπόρων, μητροπολιτών, ιερέων, δασκάλων, που τους οδήγησαν σε στημένες δίκες και μετά στην εκτέλεση τους.

Στην συνέχεια ουσιαστικά τάγματα εξοντώσεως, προέβησαν σε ομαδικές εκτελέσεις  σε πόλεις και χωριά. Ενώ τους μεγάλους σε ηλικία τους έστελναν σε εξορία, που είχαν μεγάλη ταλαιπωρία με σκοπό τον αφανισμό τους.

Ακόμη με δικαιολογία την «ασφάλεια του κράτους», έστειλαν πολλούς Έλληνες στην ενδοχώρα, εκεί δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία, σε απάνθρωπες συνθήκες. Έτσι αρκετοί έφυγαν από την ζωή είτε από πείνα, είτε από τις κακουχίες και τις ασθένειες.

Συνολικά κατεστράφησαν, 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία ενώ 353.000 κάτοικοι εσφάγησαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα.

Το ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα». Έτσι δεν επιθυμούσε να ανοίξει νέο μέτωπο με την γείτονα χώρα.

Περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ όσοι ξέφυγαν πήγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία. Η 19η Μαΐου ανακηρύχτηκε και επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

https://youtu.be/ro1V6icic9k

 

Exit mobile version