ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Γκαγκάριν άρχιζε την… κατάκτηση του διαστήματος

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν σαν σήμερα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το ταξίδι για να εξερευνήσει το διάστημα.

Γκαγκάριν
Συντάκτης: Γιώργος Διπλοΐδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν σαν σήμερα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το ταξίδι για να εξερευνήσει το διάστημα.

Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη.

Πιο συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου του 1961 έγινε το μεγάλο «άλμα» του ανθρώπου στο διάστημα.

Την ημέρα αυτή, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάνοντας έτσι «επίσημα» το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος.

Ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος). Η πτήση του διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά.

Μετά το πρώτο ταξίδι του στο διάστημα ο Γκαγκάριν δεν ταξίδεψε εκ νέου, αλλά πήρε ενεργό μέρος στον τομέα της αεροδιαστημικής, και ήταν επικεφαλής της εκπαίδευσης των νέων κοσμοναυτών.

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του όταν έφτασε στον προορισμό του.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Στα τέλη του 1959 υπέβαλε αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών και παρότι διέθετε τη λιγότερη πείρα μεταξύ των δεκάδων συνυποψηφίων του, επιλέχθηκε για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή

Η πτήση του έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Κατά την εκτόξευση και την επιστροφή του, ένιωσε τη βαρύτητα έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη. Κατάφερε, όμως, να επιβιώσει.

Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. Ωστόσο με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος.

Η ατζέντα της ημέρας (12/4)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Exit mobile version