ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σκοινί η Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο των εκλογών, οι ΗΠΑ προειδοποιούν
Σε τεντωμένο σκοινί η Βενεζουέλα

Σε θολό τοπίο αρχίζει η καινούρια εβδομάδα στη Βενεζουέλα, όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή μετά την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό στη θέση του προέδρου της χώρας και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.

Ξένες χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν κι εκείνες σε αναγνώριση του Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές στη Βενεζουέλα. Ο Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο, διατηρώντας ισχυρά ερείσματα στη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία αλλά και τον στρατό της χώρας του, απέρριψε το τελεσίγραφο αλλά δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο».

Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως «κάθε βία και εκφοβισμός» στη Βενεζουέλα κατά της αντιπολίτευσης και κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού θα φέρει «δυναμική απάντηση». «Θα συνιστά σοβαρή επίθεση κατά του κράτους δικαίου» τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ Τζον Μπόλτον στο Twitter.

Ο Νικολάς Μαδούρο διέκοψε την περασμένη εβδομάδα τις διπλωματικές σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ουάσιγκτον, και κάλεσε το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να εγκαταλείψει τη χώρα. Λίγες μέρες μετά, ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα αναγνώρισε τον 35χρονο στη θέση του προέδρου και αποκήρυξε τον Μαδούρο.

Από την πλευρά της η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά τα περί παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων, που εργάζονται για λογαριασμό ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών παροχής προστασίας, στη Βενεζουέλα, με στόχο τη στήριξη του Μαδούρο. Όταν ρωτήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση αν βρίσκονται στη Βενεζουέλα «400 μαχητές μας που προστατεύουν τον Μαδούρο» ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Ασφαλώς και όχι». Σύμφωνα με την πληροφορία που είχε διακινηθεί την περασμένη εβδομάδα, 400 άνδρες είχαν φύγει επειγόντως μέσω Κούβας με προορισμό το Καράκας.

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό απευθύνει έκκληση για νέες διαδηλώσεις, την Τετάρτη και το Σάββατο, κατά του Νικολάς Μαδούρο και με αίτημα τη διενέργεια «ελεύθερων» εκλογών. Μέσω βίντεό του στο Twitter μίλησε για «ειρηνική» διαδήλωση την Τετάρτη, με σκοπό να παραλύσει η χώρα, και για «μεγάλη εθνική και διεθνή κινητοποίηση» το Σάββατο.

Μέχρι σήμερα, στις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 350 συλλήψεις.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Συναγερμός στην Ολλανδία, έκρηξη στη Χάγη (vid)

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Φλέγονται τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν: Απειλές για Ισραήλ και χρήση τακτικών πυρηνικών

Φλέγονται τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν: Απειλές για Ισραήλ και χρήση τακτικών πυρηνικών

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών διατηρούν σιγή ιχθύος.

Κόσμος
Κόσμος: Μοίρασαν την Αρκτική, είπαν μια κουβέντα για την Ουκρανία και έφυγαν για… επενδύσεις σε σπάνιες γαίες

Μοίρασαν την Αρκτική, είπαν μια κουβέντα για την Ουκρανία και έφυγαν για… επενδύσεις σε σπάνιες γαίες

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί γρήγορα αποτελέσματα.

Κόσμος
Κόσμος: ​ΗΠΑ: Φτιάχνουν 200 οπλισμένους δορυφόρους για τη δημιουργία παγκόσμιας αεράμυνας με συνδρομή

​ΗΠΑ: Φτιάχνουν 200 οπλισμένους δορυφόρους για τη δημιουργία παγκόσμιας αεράμυνας με συνδρομή

Ο Μασκ έχει προτείνει ένα μοντέλο συνδρομής για τη χρήση του συστήματος.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Έκπληκτοι οι Τούρκοι επιστήμονες με την Αγιά Σοφιά – Αντέχει ακόμα και σε σεισμούς 7,5 βαθμούς

Τουρκία: Έκπληκτοι οι Τούρκοι επιστήμονες με την Αγιά Σοφιά – Αντέχει ακόμα και σε σεισμούς 7,5 βαθμούς

Δεν σταματάει να εκπλήσσει τους Τούρκους η Αγιά Σοφιά.

Κόσμος
Κόσμος: Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;

Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια 15 δισ. και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα από το 2022.

Κόσμος
Κόσμος: Άλλα τρία Dassault Mirage 2000-5F στην Ουκρανία

Άλλα τρία Dassault Mirage 2000-5F στην Ουκρανία

Περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση πυραύλων MBDA MICA για αεροπορικές μάχες και SCALP-EG για εδαφικές επιθέσεις.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Πρέπει να φτιάχνουν 122.000 σπίτια το χρόνο οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Πρέπει να φτιάχνουν 122.000 σπίτια το χρόνο οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη

Ετησίως απαιτούνται 3.300 κατοικίες για φοιτητές, 4.800 για τουρισμό, 4.200 για ξένους επενδυτές και 3.000 για δεύτερες κατοικίες.

Κόσμος
Κόσμος: Στη Σαουδική Αραβία κατασκευάζεται το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο! Θα ξεπεράσει το Μπουρζ Καλίφα – Αυτό θα είναι το ύψος του

Στη Σαουδική Αραβία κατασκευάζεται το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο! Θα ξεπεράσει το Μπουρζ Καλίφα – Αυτό θα είναι το ύψος του

Στη Σαουδική Αραβία θα γίνει το νέο ρεκόρ για το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο

Κόσμος
Κόσμος: Τι συμβαίνει όταν πεθάνει ο Πάπας – Όλη η διαδικασία από το Βατικανό βήμα-βήμα

Τι συμβαίνει όταν πεθάνει ο Πάπας – Όλη η διαδικασία από το Βατικανό βήμα-βήμα

Όταν πεθάνει ο Πάπας, το Βατικανό ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες: από την επιβεβαίωση θανάτου, μέχρι το κονκλάβιο και την εκλογή του νέου Ποντίφικα. Δείτε όλη τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Κόσμος