Έχουν περάσει 97 χρόνια (24/7/1923) από την ημέρα που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία όρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Αυτή την ημερομηνία, επέλεξε η πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να γίνει το άνοιγμα ως τζαμί της Αγίας Σοφίας, εν μέσω μάλιστα της κλιμάκωσης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πώς φτάσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης
Η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923, η οποία ήρθε για να αντικαταστήσει εκείνη των Σεβρών.
Τη συνθήκη υπέγραψαν από τη μία πλευρά η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα, τότε Βρετανική Αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και το τότε Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.
Η συνθήκη προέκυψε ύστερα από διάσκεψη που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1922 μεταξύ των κρατών που τελικώς την υπέγραψαν, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο συμπεριλαμβάνεται και η Σύμβαση της Λωζάνης που είχε υπογραφεί λίγους μήνες νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1923.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (24/7)
Τι προβλέπει η Σύμφωνα αυτή!
Αυτή η Σύμβαση θα ίσχυε τόσο για αυτούς που παρέμεναν στις εστίες τους, όσο και για εκείνους που είχαν ήδη καταφύγει στην ομόθρησκη χώρα. Μάλιστα, η ανταλλαγή ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912).
Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και οι Μουσουλμάνοι από την Δυτική Θράκη. Το θέμα της ανταλλαγής ετέθη από τον Νορβηγό Φρίντγιοφ Νάνσεν, ‘Υπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.
Σύμβαση Ανταλλαγής
*Οι ανταλλάξιμοι, σύμφωνα με τη σύμβαση ανταλλαγής:
*θα απέβαλαν την παλιά ιθαγένεια και θα αποκτούσαν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία εγκαθίσταντο
*είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν την κινητή τους περιουσία
*είχαν δικαίωμα να πάρουν από το κράτος στο οποίο μετανάστευαν ως αποζημίωση περιουσία ίσης αξίας με την ακίνητη περιουσία που εγκατέλειπαν φεύγοντας
*θα διευκολύνονταν στην μετακίνησή τους από τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής.