ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ! Η Κίνα έκλεισε αμερικάνικο προξενείο στο έδαφός της (vid)

Το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Τσενγκντού διέταξε η Κίνα, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρίς να κλιμακώνεται διαρκώς. Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, ήρθε και η απάντηση από την πλευρά της Κίνας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: NAVTEX: Ρωσική άσκηση κοντά στο Καστελόριζο εκνευρίζει την Τουρκία Το υπουργείο εξωτερικών της...

ΗΠΑ Κίνα
Συντάκτης: Μάριος Σταμπουλής Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Τσενγκντού διέταξε η Κίνα, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρίς να κλιμακώνεται διαρκώς.

Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, ήρθε και η απάντηση από την πλευρά της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: NAVTEX: Ρωσική άσκηση κοντά στο Καστελόριζο εκνευρίζει την Τουρκία

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η απόφαση είναι νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ».

Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «προκάλεσαν μονομερώς το επεισόδιο», διατάζοντας το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, κίνηση που σύμφωνα με το Πεκίνο «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων».

«Η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι κάτι που δεν αρέσει στην Κίνα, και η ευθύνη ανήκει απολύτως στις ΗΠΑ», τονίζει το υπουργείο. «Για άλλη μια φορά καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την λανθασμένη τους απόφαση και να δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των διμερών σχέσεων στην κανονικότητα».

Πέραν της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία στην ηπειρωτική Κίνα (Καντόνα, Σαγκάη, Σενγιάνγκ, Τσενγκντού, Ουχάν) και στο Χονγκ Κονγκ.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού, η οποία ιδρύθηκε το 1985, καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρά περίπου 200 υπαλλήλους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον αποτελούσε άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.

Exit mobile version