Οι σούπερ-στρατιώτες στο πεδίο των μαχών ίσως να μην μείνουν για πολύ ακόμα μόνο στις sci-fi ταινίες, καθώς ένα μέλος του ΝΑΤΟ έχει επίσημα ανακοινώσει τις προθέσεις του να διερευνήσει την πιθανότητα βελτίωσης των σωμάτων των στρατιωτών.
Η επιτροπή ηθικής του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων επέτρεψε μία σειρά επιστημονικών μελετών για την πιθανότητα αύξησης της μαχητικής ικανότητας των στρατιωτών της χώρας μέσω της τεχνολογίας και των χημικών ουσιών, επιτρέποντας ουσιαστικά στο Παρίσι να ξεκινήσει το δικό του πρόγραμμα «σούπερ-στρατιωτών», εφόσον το επιλέξει.
Η επιτροπή αιτιολόγηση την κίνηση αυτή ισχυριζόμενη ότι συγκεκριμένες παγκόσμιες δυνάμεις ήδη εργάζονται σε παρόμοια πρότζεκτ, ωστόσο, δεν τις κατονόμασε. Η έκθεση υπογράμμισε ότι ήταν «επιτακτική ανάγκη» να αρχίσει «έρευνα για τον ενισχυμένο στρατιώτη», καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Παρίσι κινδυνεύει να μείνει πίσω σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας.
Η έκθεση της επιτροπής ηθικής έδωσε μία γενική εικόνα για τις πιθανές τεχνολογίες που ίσως χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των Γάλλων στρατιωτών. Μεταξύ αυτών είναι μία γκάμα εμφυτευμάτων για διάφορους σκοπούς όπως, για την ενίσχυση της «εγκεφαλικής ικανότητας», την αυτόματη ένεση με φάρμακα που καταπολεμούν το στρες, την παρακολούθηση κινήσεων των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, ή απλά τον εντοπισμό φιλικών και εχθρικών στρατιωτών κατά τη μάχη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 13/12/2002 -Κύπρος: Αποφασίζεται η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (vid)
Άλλος τομέας ερευνών είναι τα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση, όπως αυτά που θα διατηρούν ξύπνιους τους στρατιώτες για παρατεταμένη χρονική περίοδο ή θα βοηθήσουν την αντοχή στον πόνο ή παρατεταμένες περιόδους αιχμαλωσίας. Η επιτροπή επίσης πρότεινε την πιθανότητα χειρουργικών επεμβάσεων στη φυσιολογία των στρατιωτών, όπως τη βελτίωση της ακοής.
Ωστόσο, η επιτροπή έθεσε και την κόκκινη γραμμή στις μελέτες. Το Παρίσι δεν θα μπορέσει να εξοπλίσει τα στρατεύματά του με τεχνολογία που θα τους αφαιρούσε την «ανθρώπινη» διάσταση, παρότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, πού θα συνταχθούν τα όρια μεταξύ της «μηχανής» και του «ανθρώπου». Η έκθεση ακόμα δεν συστήνει «προσθέσεις» που θα αποτελούσαν εμπόδιο στην επιστροφή των στρατιωτών στην ζωή ως απλών πολιτών, για παράδειγμα ένα προσθετικό χέρι με ενσωματωμένα οπλικά συστήματα.
Πότε θα δούμε στο πεδίο της μάχης τους βιονικούς στρατιώτες;
Παρά την απόφαση της επιτροπής του γαλλικού υπουργείου, δεν σημαίνει ότι η ενίσχυση των στρατιωτών θα εμφανιστεί στο εγγύς μέλλον στο πεδίο της μάχης. Όχι μόνο θα χρειαστεί χρόνος για την έρευνα και τις δοκιμές τέτοιων τεχνολογιών, αλλά και το Παρίσι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τις χρησιμοποιήσει ή όχι.
Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλόρενς Παρλί δήλωσε ότι για την ώρα η Γαλλία δεν έχει τέτοια σχέδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η χώρα θέλει να είναι έτοιμη αν άλλη χώρα επιλέξει να αναπτύξει ο στράτευμά της προς μία τέτοια κατεύθυνση.
«Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα και πρόκειται για ένα μέλλον για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο υπουργός αναφερόταν σε συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο, ο Αμερικανός διευθυντής για την τεχνητή νοημοσύνη Τζον Ράτκλιφ ισχυρίστηκε παλαιότερα ότι η Κίνα αναζητά την τεχνητή ενίσχυση των στρατιωτών της, ενώ προχώρησε και παραπέρα υπονοώντας ότι το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει τις δοκιμές κάποιων τέτοιων τεχνολογιών.
Πηγή: sputniknews.gr