Τα κρυφά όπλα του Πεκίνου.
Στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα δύο ετών οδηγήθηκε την Παρασκευή ο S&P 500 με τους επενδυτές στη Wall Street να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Πτώση 360 μονάδων και για τον Dow Jones, στις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες για τον δείκτη από τις 22 Νοεμβρίου. Στο 2,13% οι απώλειες για τον S&P στο 2,23% για τον Nasdaq ενώ στο 1,5% κιμάνθηκε η πτώση για τον Dow Jones.
Tην Πέμπτη η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε 128 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει νέους δασμούς στα ύψους 50 δισ. δολαρίων κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Εμπορικό πόλεμο μέχρις… εσχάτων είχε αναγγείλει λίγες ώρες πριν η Κίνα η οποία, με ανακοίνωση της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον, είχε απειλήσει για σειρά μέτρων προς υπεράσπιση των κινεζικών συμφερόντων.
Στις ΗΠΑ είναι έντονη η ανησυχία των αναλυτών ότι η αντίδραση της Κίνας θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας, πράγμα που αναμένεται να επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές από τον εμπορικό πόλεμο δεν θα μείνουν αλώβητες και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αφού θεωρείται πιθανό οι Κινέζοι να μποϊκοτάρουν την αγορά αμερικανικών αυτοκινήτων. Ήδη το σκληρό πρόσωπο ενός τέτοιου εμπορικού πολέμου βιώνουν οι νοτιοκορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τους Κινέζους να βάζουν φρένο στις αγορές αυτοκινήτων από την συγκεκριμένη αγορά, με φόντο την διαμάχη των δύο χωρών για τα αμερικανικά αντιβαλλιστικά συστήματα αεράμυνας που αγόρασε η Σεούλ
Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου των δύο στρατοπέδων αναμένεται να παίξει και ο τουρισμός αφού η Κίνα ηγείται του τουριστικού «πληθυσμού» παγκοσμίως με πάνω από 130 εκατ. Κινέζους τουρίστες να ταξιδεύουν εκτός Κίνας κάθε χρόνο, ξοδεύοντας πάνω από 260 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αναμένεται έως το 2025 να ξεπεράσει τα 450 δισ. δολάρια, πολλά εκ των οποίων θα κατευθύνονταν και στην αμερικανική αγορά.
Ένας ακόμα κρυφός άσσος στο μανίκι της Κίνας είναι το περίπου 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα που διακατέχει το Πεκίνο. Ο φόβος να αρχίσει να πουλά αμερικανικά ομόλογα η Κίνα είναι μεγάλος, μεγάλη όμως είναι και η πιθανότητα άλλες χώρες να σπεύσουν να τα αγοράσουν.
Το παράδειγμα του 2009 δεν είναι μακριά όταν αντίστοιχα σε μία παρόμοια περίοδο έντασης το Πεκίνο έβαλε στοπ στην εισαγωγή κοτόπουλων από τις ΗΠΑ, στρεφόμενο στις αγορές της Αργεντινής και της Βραζιλίας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι εισαγωγές σόγιας και αεροσκαφών στην Κίνα αποτελούν το 1/4 του συνολικού ύψους των αμερικανικών εξαγωγών προς το Πεκίνο, με τους συγκεκριμένους τομείς να μοιάζουν επισφαλείς σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ 1ης και 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως από έναν τέτοιο εμπορικό πόλεμο δεν θα χάσουν μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά αναμένεται να επηρεαστεί ολόκληρη η Ασία, οι υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής και επιπρόσθετα η παγκόσμια οικονομία.