Ταϊβάν: Η Κίνα ανακοίνωσε, γράφει το taiwannews.com, την εκτόξευση πυραύλων στα ανατολικά της Ταϊβάν «ως μέρος των ασκήσεων με πραγματικά πυρά μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι».
Την ίδια ώρα αμερικανικά και κινεζικά αεροπλανοφόρα κινούνται γύρω από το νησί της Ταϊβάν περικυκλώνοντας τελείως το νησί.
Η Tαϊβάν βρίσκεται υπό εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό.
Να θυμίσουμε τον πόλεμο των μικροτσίπ, που αποκάλυψε το gesotratigika.gr, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την διαμάχη με την Κίνα αφού το 92% των microchip παγκοσμίως (σ.σ. 72% για τις ΗΠΑ) φτιάχνονται από ταϊβανέζους.
Η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ελέγχει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει κάνει την Ταϊβάν απαραίτητο έδαφος για την Κίνα, αφού όποιος ελέγχει το νησί ελέγχει την παγκόσμια αγορά μικροτσίπ.
Αυτό το γνωρίζουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι εισάγουν το 72% των μικροτσιπ που χρησιμοποιούν από την Tαϊβάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Tαϊβάν δεν έχει καμία διάθεση ή πρόθεση να υπαχθεί υπό τη διακυβέρνηση των Κινέζων. Είναι όμως τόσο «γκρίζα» η μεταξύ τους ιστορία, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η ιστορία της νησιωτικής χώρας είναι «ακατάστατη», γεμάτη εισβολές, κατοχές αλλά κι αποικισμό.
Από το 1683 η Tαϊβάν βρισκόταν στη διαχείριση της δυναστείας των Quing αλλά παραχωρήθηκε στην Ιαπωνία με τη συνθήκη που έληξε μετά τον πρώτο Σινοϊαπωνικό πόλεμο το 1895.
Από τότε παρατηρείται ανάπτυξη στην περιοχή. Βελτιώθηκαν οι υποδομές, δημιουργήθηκε σύγχρονη οικονομία και οι συνθήκες ζωής των κατοίκων έγιναν πολύ καλύτερες.
Πηγή: geostratigika.gr