ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Την αντικατάσταση της Μέι ζητεί το βορειοϊρλανδικό κόμμα

Μέι: «Οχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα
Telegraph: Την αντικατάσταση της Μέι ζητεί το βορειοϊρλανδικό κόμμα

Η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, διεμήνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Χθες, Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της.

«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού.

Η πρόταση του κ. Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι.

Η Μέι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν 158 από τους 315 βουλευτές ψηφίσουν εναντίον της.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Μογκ υποστήριξε ότι οι υπογραφές εναντίον της Μέι αυξάνονται και ότι η αντικατάστασή της θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όχι σε μήνες αλλά σε εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Μογκ γίνονται στον απόηχο των παραιτήσεων τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.

Δημοσιογράφος του BBC δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Συντηρητικός βουλευτής του είπε πως αν καταψηφιστεί η συμφωνία, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσουν σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρέχμαν Τσίστι.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

«Η Ευρώπη είναι η πραγματική νικήτρια του Brexit»

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος