ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Στο τελικό στάδιο οι συνομιλίες για το Brexit

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία
Τερέζα Μέι: Στο τελικό στάδιο οι συνομιλίες για το Brexit

Στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στο Λονδίνο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πάρα πολύ δύσκολες» αλλά τόνισε πως οι δύο πλευρές θα δουλέψουν όσο χρειαστεί για να καταγράψουν πρόοδο.

Η Μέι θα μιλήσει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο, την ώρα που ορισμένοι από τους υπουργούς της πιστεύουν πως χρειάζεται αλλαγή σχεδίου.

Το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το ιρλανδικό σύνορο και το πώς θα συνεχίσει η ροή των εμπορευμάτων απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με το BBC, σε μέρος των Συντηρητικών εκφράζεται «μεγάλη οργή» για την προσέγγιση της Μέι. Τη Δευτέρα το βράδυ, ορισμένοι από τους υπουργούς της είχαν βραδινή έξοδο, κατά την οποία συζήτησαν και το Brexit, τα ενδεχόμενα μη επίτευξης συμφωνίας αλλά και το θέμα της Ιρλανδίας  με το «backstop», διακανονισμός που θα εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν ορατοί τελωνειακοί έλεγχοι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις τόσο από τους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ όσο και από εκείνους που θέλουν παραμονή της χώρας, καθώς προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit, που θα είναι οριστικό στις 29 Μαρτίου του 2019.

Και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να συγκληθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα στα τέλη Νοεμβρίου, για να υπογραφεί η συμφωνία αυτή, αλλά αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ τους.

Οι Βρυξέλλες λένε πως θα συγκαλέσουν τη Σύνοδο μόνο εφόσον διαφανεί συμφωνία στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου. Μετά την επίτευξη συμφωνίας, η Μέι θα πρέπει να πείσει το κόμμα της και το βρετανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξουν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη χθεσινή ομιλία της, η Τερέζα Μέι τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για την αναχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι «στο τελικό στάδιο».

«Και εργαζόμαστε πολύ σκληρά, όλη τη νύχτα, για να πετύχουμε πρόοδο στα εναπομείναντα θέματα της συμφωνίας, που είναι σημαντικά. Και οι δύο πλευρές θέλουν τη συμφωνία, αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε πως «πάρα πολλοί Βρετανοί θέλουν η κυβέρνηση να προχωρήσει στο θέμα του Brexit. Θέλω να ξέρουν πως δεν θα συμβιβαστώ σχετικά με αυτό που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Αυτή δεν θα είναι μία συμφωνία με κάθε κόστος» κατέληξε.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

ΠΓΔΜ: «Άφαντος» για τις διωκτικές αρχές ο Νίκολα Γκρούεφσκι

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος