ΚΟΣΜΟΣ

Toυρκία: Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν πως οι Τούρκοι δοκίμασαν τους S-400 σε αμερικανικά F-16

Τούρκοι φαίνεται πως δοκίμασαν τους ρωσικούς S-400 σε αμερικανικά F-16.

Toυρκία: Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν πως οι Τούρκοι δοκίμασαν τους S-400 σε αμερικανικά F-16
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δοκίμασε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 σε αεροσκάφη F-16 που είναι από την Αμερική, κατά τη διάρκεια άσκησης τον Νοέμβριο του 2019, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η χρήση των S-400 εναντίον των F-16 είχε αναφερθεί και πέρυσι, αλλά στη δημοσιότητα βγήκαν νέες λεπτομέρειες από τα ρωσικά μέσα, που φαίνεται να εδραιώνουν τον ισχυρισμό και να βγάζουν το συμπέρασμα πως αυτές οι δοκιμές μόνο τυχαίες δεν ήταν.

Η Ρωσία εκδηλώνει ενδιαφέρον ώστε να γνωρίζει πόσο καλά αποδίδει η εν λόγω αεράμυνα εναντίον των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών. Το ρωσικό S-400 βρίσκεται στην κορυφαία βαθμίδα των συστημάτων αεράμυνάς της.

Ορισμένα από αυτά τα συστήματα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω λαθών. Οι S-200 που χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς κατέρριψαν κατά λάθος ένα ρωσικό αεροπλάνο το 2018.

Στη Συρία υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ραντάρ και την αξιοπιστία των S-300 και των Pantsir και άλλων συστημάτων για την παρακολούθηση σύγχρονων drones και τζετ 5ης γενιάς.

Τα Pantsir της Ρωσίας καταστράφηκαν επίσης από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μάχες στη Συρία και τη Λιβύη φέτος.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να γνωρίζει πώς τα S-400 επιχείρησαν έναντι των F-16 ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Το τι έβγαλε η Τουρκία από αυτή τη δοκιμασία είναι λιγότερο σαφές τώρα.

Γιατί η Άγκυρα θα δοκίμαζε τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία έναντι των δικών της F-16, εκτός κι αν ήταν κατόπιν εντολής της Μόσχας, θέλοντας να δει την απόδοση;

Η αφήγηση πέρυσι ήταν ότι η Τουρκία ήθελε απλώς να δοκιμάσει τις επικοινωνίες μεταξύ των πλατφορμών, ώστε να μην καταρρίψει τα δικά της τζετ.

Η Τουρκία πήρε τους S-400 τον Ιούλιο του 2019. Άρχισε να τους δοκιμάζει τον Νοέμβριο και υποτίθεται ότι θα ήταν επιχειρησιακά τον Απρίλιο του 2020. Αλλά δεν φαίνεται να είναι ακόμη επιχειρησιακά.

Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιο ήταν το γενικό νόημα της Τουρκίας να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αεράμυνα που δεν χρειάζεται.

Πηγή: jpost.com

Exit mobile version