Τουρκία: Ένα retweet ή ένα σχόλιο μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα – ΣΟΚ στους Τούρκους
Έντονη ανησυχία στην Τουρκία με τις τελευταίες εξελίξεις και τον νόμο που αφορά στα social media - Τι λέει δικηγόρος στην «Cumhuriyet»Τουρκία: Ο νόμος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter κ.λπ.) συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε λογοκρισία και πολλές κυρώσεις.
Ιδού τι αναφέρει η «Cumhuriyet»:
Πανικό προκάλεσε στους πολίτες η ψήφιση του άρθρου 29, ο οποίος περιλαμβάνει το αδίκημα της «διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών στο κοινό» που τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια.
Τονίζοντας ότι υπάρχει ρύθμιση στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα για τη δημιουργία φόβου και πανικού στο κοινό, ο δικηγόρος Τουγκσέ Μπαρισχάν είπε: «Έχουμε ήδη μια ρύθμιση στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα για να δημιουργήσουμε φόβο και πανικό στο social κοινό. Νομίζω ότι αυτό είναι επαρκές».
Σχετικά με το γεγονός ότι όλοι οι χρήστες των social media κινδυνεύουν σύμφωνα με το νόμο, ο Μπαρισχάν είπε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να είσαι δημοσιογράφος ή ένα άτομο με άλλη ιδιότητα.
Όταν υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος, όπως στην άλλη διαδικασία αναφοράς, σε περίπτωση που κάποιο μέρος ισχυριστεί ότι διαδίδονται εσκεμμένα ψευδείς ειδήσεις, η Εισαγγελία θα διενεργήσει τη σχετική έρευνα μετά την γνωστοποίηση του εγκλήματος στην Εισαγγελία. Εάν είναι σοβαρή, θα εκδοθεί μηνυτήρια αναφορά και θα ανοίξει ο φάκελός της.
Αναφορικά με τα γεγονότα που θα συμβούν σχετικά με την κοινοποίηση και τον σχολιασμό μιας είδησης που θεωρείται παραπλανητική από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα έχει διαφορά αν κάνετε retweet ή σχολιάζετε, με τη διάδοση μιας είδησης δημοσίως. Κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα είναι να κάνετε την πράξη της διάδοσης. Επομένως, νομίζω ότι σε περίπτωση καταγγελίας, θα υπόκειται στην αξιολόγηση της Γενικής Εισαγγελίας».