Τουρκία: Κάτι η κλιματική αλλαγή, κάτι η εντατική άντληση των αποθεμάτων νερού διαμορφώνει συνθήκες μια παγκόσμιας κρίσης με επιπτώσεις.
Στο Ικόνιο, οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο δεν έρχονται , αυξάνοντας έτσι τις επιπτώσεις της ξηρασίας, ενώ η υποχώρηση στις λίμνες συνεχίζεται. Πρόκειται για μια περιοχή όπου «σιτοβολώνας της Τουρκίας», λόγω του αγροτικού της πλούτου.
Ως αποτέλεσμα αυτού, αισθάνεται πιο έντονα το βάρος αυτής της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι λίμνες που βρίσκονται γύρω του έχουν υποστεί τεράστια μείωση των υδάτων τους.
Αντιστοίχως, στη Suğla έναν από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους της πεδιάδας του Ικονίου, και στη λίμνη Beyşehir, τον μεγαλύτερο πόρο γλυκού νερού της Τουρκίας, παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις έως και 100 μέτρα από την ακτή.
Οι λίμνες λοιπόν που είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του Ικονίου και της περιοχής, αποτελώντας πηγή βιοπορισμού για τους ψαράδες, μικραίνουν μέρα με τη μέρα.
Ενώ η απόσταση μεταξύ των προβλήτων στο επίπεδο του νερού και της λίμνης ήταν δεκάδες μέτρα τα προηγούμενα χρόνια, τα αλιευτικά σκάφη δεν μπορούσαν να πλεύσουν στις λίμνες, οι οποίες έχασαν αρκετό βάθος.
Ο Abdullah Alkan, ο οποίος ψαρεύει εδώ και 20 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά. : «Τα σκάφη μας δεν επιπλέουν πια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετό νερό λόγω ξηρασίας. Παλαιότερα υπήρχε βάθος 5-6 μέτρων. Τώρα είναι κάτω στο μισό μέτρο. Η λίμνη μας μετατρέπεται σιγά σιγά σε έρημο».