ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρήκαν μυστηριώδεις ρούνους στην Αγία Σοφία

Τι είναι οι Ρούνοι που ενδέχεται να βρέθηκαν στην Αγία Σοφία στην Τουρκία

Φωτογραφία από το σημείο που βρέθηκαν οι περγαμηνές στην Αγία Σοφία, στην Τουρκία
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τουρκία: Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στη γειτονική χώρα η ανακάλυψη ρούνων στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως η «Yeni Şafak», παρέθεσαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τον ολόλαμπρο ναό της Χριστιανοσύνης.

Όλα άρχισαν όταν αποκολλήθηκε μία πέτρα πλάτους περίπου 30 εκατοστών και μήκους 10 εκατοστών, που βρισκόταν σε ένα μαρμάρινο τοίχο.

Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τις αρχές και, κατά τις έρευνες, εντοπίστηκε μία τσάντα.

Στο εσωτερικό της ήταν κρυμμένες πέντε περγαμηνές, με γραφές και σχέδια που θεωρούνται ότι προέρχονται από το ρουνικό αλφάβητο!

Πλέον, το μπαλάκι πέφτει στην Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία καλείται να εξακριβώσει αν τα ευρήματα αποτελούν ιστορικά κειμήλια.

Τι είναι οι Ρούνοι που ενδέχεται να βρέθηκαν στην Αγία Σοφία στην Τουρκία

Ρούνοι ονομάζεται το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης, το οποίο η μυθολογική παράδοση αποδίδει στους θεούς και είναι αμφίβολης καταγωγής.

Το χρησιμοποιούσαν οι γερμανικοί (και κατ’ επέκταση οι σκανδιναβικοί) λαοί, πριν αποκτήσουν το δυτικό αλφάβητο, όπως οι:

Η λέξη ρούνος (rune), με βάση την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru, σημαίνει ψίθυρος, μυστικό.

Αυτό συνεπάγεται και από την πρωταρχική χρήση που είχαν: η παράδοσή τους ήταν προφορική και μεταδιδόταν από το σαμάνο ή το δρυίδη στο μαθητευόμενο και μόνο.

Έτσι η χρήση των ρουνικών συμβόλων ως μέσο απομνημόνευσης των εννοιών και των δοξολογιών παρέμενε σε έναν κλειστό ιερατικό κύκλο.

Ακόμη, εικάζεται ότι οι ρούνοι γράφονταν σε ξύλο, το οποίο, πέρα της φθαρτότητός του σε σχέση με την πέτρα και τον πάπυρο, καίγονταν κατά το τέλος της τελετής.

Έτσι τα στοιχεία που έχουμε για αυτούς είναι κατά πολύ νεώτερα της χρήσης τους (περίπου στα 200 μ.Χ), ενώ ασαφή αποσπάσματα έχουμε σε πέτρες της Νορβηγίας ανάγουν τη χρήση του περί το 1300 π.Χ.

Exit mobile version