Τσουνάμι ύψους 560 μέτρων και το ελληνικό όνομα σε νησί στη μνήμη των νεκρών
Ένα άλλο κύμα τσουνάμι χτύπησε το 1936, αλλά ήταν το 1958 που τα απρόβλεπτα νερά του κόλπου Λιτούγια αναπτύχθηκαν με πραγματικά αποκαλυπτικό τρόποΤσουνάμι: Όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον κόλπο Λιτούγια το 1786, ο Γάλλος εξερευνητής Ζαν-Φρανσουά ντε Γκαλό Λα Περούζ εντυπωσιάστηκε από μια περίεργη γραμμή στα δάση που περιέβαλαν το στενό φιόρδ στη νοτιοανατολική Αλάσκα.
Ήταν σαν τα δάση «να είχαν κοπεί καθαρά με μια λεπίδα ξυραφιού», όπως σημείωσε στο ημερολόγιο του.
Ήταν η πρώτη ένδειξη ότι τα φαινομενικά ήρεμα, προστατευμένα νερά του κόλπου, είχαν μια πιο καταστροφική διάθεση.
Μία άλλη ήρθε όταν ο Γάλλος έστειλε τρεις μικρές βάρκες για να μετρήσει το βάθος του νερού κοντά στην είσοδο του κόλπου.
Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν ήρεμος, δύο από τα τρία σκάφη ανατράπηκαν, αφού παρασύρθηκαν σε κυματιστά παλιρροιακά ρεύματα που είχαν ενισχυθεί από το στενό σχήμα του φιόρδ.
Είκοσι έξι άνδρες έχασαν τη ζωή τους και τα λείψανά τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ήταν προς τιμήν τους το γεγονός ότι στο μοναχικό νησί του κόλπου δόθηκε το όνομα Κενοτάφιο, δηλαδή η ελληνική λέξη που σημαίνει «άδειος τάφος».
Το όνομα αποδείχτηκε πολύ ταιριαστό, διότι το 1899, ένας σεισμός προκάλεσε ένα γιγάντιο κύμα που κατέστρεψε ένα χωριουδάκι και έπνιξε 5 ανθρώπους στο νησί.
Ένα άλλο κύμα τσουνάμι χτύπησε το 1936, αλλά ήταν το 1958 που τα απρόβλεπτα νερά του κόλπου Λιτούγια αναπτύχθηκαν με πραγματικά αποκαλυπτικό τρόπο.
Έπειτα από έναν σεισμό 7,8 βαθμών που έπνιξε το κοντινό ρήγμα Fairweather, μια κατολίσθηση οδήγησε 90.000.000 τόνους βράχων να βυθιστούν στον κόλπο.
Οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων περιγράφουν μια χαοτική και σουρεαλιστική σκηνή: Έντονο τρέμουλο για αρκετά λεπτά, εκρηκτική έκρηξη και θρυμματισμένος παγετώνας που εκτοξεύεται εκατοντάδες πόδια στον αέρα.
Στη συνέχεια, μια σειρά από γιγάντια κύματα διάσπαρτα με κομμάτια πάγου έπεσαν μέσα στον κόλπο.