Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Τζον Λένον έξω από σπίτι του.Ο Τσάπμαν «πέτυχε» τον Λένον στην επιστροφή από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Του Κώστα Μπαλαχούτη – ogdoo.gr
Η προσωπική δισκογραφία του Λένον είχε ήδη ξεκινήσει πριν τη διάλυση των Beatles, με την ηχογράφηση τριών πειραματικών δίσκων σε συνεργασία με τη Γιόκο Όνο καθώς και τριών ακόμα τραγουδιών, Cold Turkey (σχετικά με την εμπειρία του με την ηρωίνη) και Instant Karma (ένα από τα πιο «γρήγορα» σαν δημιουργία και ηχογράφηση τραγούδια στην ιστορία της ποπ μουσικής και την ίδια ώρα ένα από τα πιο διαδραστικά) και Give Peace a Chance (με αντιπολεμική ματιά).
Σε αντίθεση με τα άλμπουμς, τα singles είχαν καλύτερη μοίρα και, λόγω και του χαρακτήρα τους, κινήθηκαν δυναμικά.
Ο πρώτος του σόλο δίσκος John Lennon/Plastic Ono Band θα κυκλοφορήσει το 1970. Η πολυσυζητημένη σχέση του με τη σύντροφό του και οι γενικότερη επιρροή που θα έχει στη ζωή και τις αντιλήψεις του αλλά και η δική του έντονη προσωπικότητα θα λειτουργήσουν έως έναν βαθμό αρνητικά στην πορεία του δίσκου. Ενδεικτικό των αντιλήψεων που είχε διαμορφώσει πλέον ο Λένον, είναι το τραγούδι God, όπου κατέγραψε ανθρώπους και ιδέες στις οποίες είχε πάψει να πιστεύει (μεταξύ των οποίων ο Χριστός, ο Βούδας, ο Έλβις Πρίσλεϋ, ο μυστικισμός και οι Beatles). Το κομμάτι Power to the People θα σώσει την «παρτίδα» λειτουργώντας ως σύνθημα αλλά και single με επιτυχημένη πορεία στα charts.
To Imagine της επόμενης χρονιάς με το ομώνυμο κομμάτι θα βελτιώσει καθοριστικά την εικόνα του και ο Τζον Λένον πλέον δείχνει να μπαίνει σε μια προσωπική διαδρομή που συνδυάζει την «ποιότητα» με την «εμπορικότητα». Πάντως συνοπτικά και οι δύο δίσκοι, σε πολλά σημεία τους, φαντάζουν αδύναμοι για έναν τραγουδοποιό των «κυβικών» του Λένον.
Η συνύπαρξή του με την Όνο και η γενικότερη κοινωνικοπολιτική τους στάση σαν ζευγάρι έχει συνεχώς εκρηκτικά «παρελκόμενα» που δίνουν τροφή στα μέσα. Το FBI ανοίγει για χάρη του Λένον ειδικό φάκελο όπου καταγράφεται κάθε δραστηριότητά του. Λένον και Όνο διαμένουν πλέον στην Αμερική. Το 1972 κυκλοφορούν το δίσκο Some Time in New York City πάντα με παραγωγό τον Phil Spector. Το άλμπουμ συναντά χλιαρή υποδοχή. Η μητέρα Βρετανία σώνει κάπως την κατάσταση.
Ακολουθεί το Mind Games (1973) που ανατρέπει το «αρνητικό» κλίμα φτάνοντας στο Νο13 στη Βρετανία και στο Νο9 στις ΗΠΑ. Εδώ παραγωγός είναι ο ίδιος ο Λένον.
Το Walls and Bridges του 1974 που πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία της Όνο, 18 μήνες ζουν χωριστά, τον φέρνει για πρώτη φορά στο Νο1 της Αμερικής σαν σόλο καλλιτέχνης. Περιλαμβάνει τα hit singles “Whatever Gets You thru the Night” και “#9 Dream”. Ο Λένον είναι και πάλι στα πάνω του!
Το Rock ‘n’ Roll (1975), η αναφορά του Λένον στους μύθους του θα χρυσωθεί τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική.
Μετά την επανασύνδεσή του με τη Γιόκο Όνο και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Τζον Λένον απείχε από τη δισκογραφία καθώς, σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε ο ίδιος, επιθυμούσε να αφοσιωθεί στην ανατροφή του γιου τους, Σων Λένον. Ένα ταξίδι του με ιστιοφόρο, στις Βερμούδες, κατά τη διάρκεια έντονης καταιγίδας, αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία μίας νέας σειράς τραγουδιών που προορίζονταν για τον επόμενο και τελευταίο τελικά προσωπικό δίσκο του, με τίτλο Doubble Fantasy (1980). Ο δίσκος θα γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία με χρυσά singles “(Just Like) Starting Over”, “Woman”, “Watching the Wheels”.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Λένον ηχογραφούσε τραγούδια, ορισμένα εκ των οποίων αποτέλεσαν τμήμα του δίσκου Milk and Honey που ολοκληρώθηκε αργότερα από την Γιόκο Όνο και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984. Αν και ο δίσκος θεωρείται περισσότερο της Όνο, εντούτοις ακόμα και «απών» ο Λένον είχε το απαράμιλλο άγγιγμα των χαρισματικών.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη στήλη Καλλιτεχνική γωνιά (σελ. 31) στο Sportime της Τετάρτης (9/10)
Κάνε follow στο Sportime
Κάνε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολούθησε το Sportime στο Instagram