Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος όλους όσοι εμπλέκονται με το Μπάκιγχαμ και, αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα γεγονότα του 2022.
Ανάμεσα σε εκείνους που ενημερώθηκαν για τον χαμό της είναι και οι… βασιλικές μέλισσες.
Και εξηγούμεθα:
Σύμφωνα με μια παράδοση που χρονολογείται από αιώνες, ο βασιλικός μελισσοκόμος τις… ενημέρωσε στις κυψέλες.
Αυτές φυλάσσονται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στο Κλάρενς Χάουζ (σ.σ. βασιλική κατοικία στο κέντρο του Λονδίνου).
Ο 79χρονος Τζον Τσαπλ, επίσημος μελισσοκόμος του Παλατιού, τοποθέτησε μαύρες κορδέλες στις κυψέλες που φιλοξενούσαν δεκάδες χιλιάδες μέλισσες και τους… είπε το κακό μαντάτο.
Παράλληλα, τις… ενημέρωσε ότι πλέον νέος βασιλιάς θα είναι ο Πρίγκιπας Κάρολος.
Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έφερε στην επιφάνεια διάφορα τελετουργικά, όπως αυτό.
Το παράξενο τελετουργικό στηρίζεται σε μια παλιά δεισιδαιμονία ότι το να μην πεις στις μέλισσες για αλλαγή ιδιοκτήτη θα οδηγούσε στη μη παραγωγή μελιού, να φύγουν από την κυψέλη ή ακόμα και να πεθάνουν.
Ο Τσαπλ, σε δηλώσεις του στη «Mail Online», εξήγησε τον λόγο που γίνεται αυτό το τελετουργικό.
«Είμαι στις κυψέλες τώρα και είναι παραδοσιακό όταν κάποιος πεθαίνει να πηγαίνεις στις κυψέλες και να κάνεις μια μικρή προσευχή και να βάζεις μια μαύρη κορδέλα. Χτυπάς κάθε κυψέλη και λες: ‘Η αρχόντισσα πέθανε, αλλά μην φύγεις. Ο κύριός σου θα είναι καλός δάσκαλος για σένα’.
Είμαι συνταξιούχος. Είμαι 79 ετών. Η μελισσοκομία είναι το χόμπι μου και τώρα φροντίζω κυψέλες σημαντικών ανθρώπων. Το νούμερο ένα είναι η βασίλισσα, ή μάλλον ήταν, η βασίλισσα. Ήμουν ο μελισσοκόμος της βασίλισσας και ελπίζω τώρα να αναλάβω τη δουλειά του μελισσοκόμου του βασιλιά», είπε.