ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια – Νότια Κορέα: Αποναρκοθέτηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης

Τι ανακοίνωσε ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας
Βόρεια – Νότια Κορέα: Αποναρκοθέτηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης

Μια κοινή επιχείρηση άρσης ναρκών κατά μήκος των βαριά οχυρωμένων και αυστηρά φρουρούμενων συνόρων των δύο κρατών άρχισαν σήμερα στρατιωτικοί της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη διαιρεμένη χερσόνησο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στη συνάντηση κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ που είχαν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν όλες τις νάρκες από τη λεγόμενη Κοινή Περιοχή Ασφαλείας στο χωριό Πανμουντζόμ μέσα στις προσεχείς είκοσι ημέρες.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση άμεσα από τη Βόρεια Κορέα πως οι δικές της ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη διαδικασία.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση φυλακίων και την απομάκρυνση όπλων από την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, που θα ακολουθήσουν την αποναρκοθέτηση. Οι στρατιωτικοί που θα παραμείνουν στην περιοχή θα είναι άοπλοι.

Η Κοινή Περιοχή Ασφαλείας είναι το μοναδικό σημείο κατά μήκος της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης, μήκους 250 χιλιομέτρων, όπου στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους τους της Νότιας Κορέας. Στην περιοχή είναι επίσης ανεπτυγμένα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Νοέμβριο του 2017, Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είχαν πυροβολήσει πέντε φορές έναν συνάδελφό τους που προσπαθούσε να αυτομολήσει.

Έκτοτε πάντως η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο της πρώτης και πιο δραματικής συνάντησης κορυφής του Κιμ και του Μουν, τον Απρίλιο, καθώς και της δεύτερης, τον Μάιο.

Στη συνάντηση κορυφής του Απριλίου, οι ηγέτες είχαν αναγγείλει πως η πρόθεσή τους είναι να μεταμορφωθεί η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, για δεκαετίες το σύμβολο των εντάσεων και του διχασμού στη χερσόνησο σε «ζώνη ειρήνης».

Έχουν ήδη απομακρυνθεί ηχεία και μικροφωνικές που χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας, καθώς και ορισμένα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων.

Επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων αναμένεται να αρχίσουν αργότερα σήμερα και στην επαρχία Γκανγκγουόν, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας, ώστε να επιτραπεί να διενεργηθούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νάρκες είναι τοποθετημένες στις περιοχές των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης και της Ζώνης Πολιτικού Ελέγχου στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ειδικούς. Πολίτες και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εξαιτίας τους.

Το 2015, δύο Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί υπέστησαν ακρωτηριασμούς από μια βορειοκορεάτικη νάρκη, κατά την εκδοχή της Σεούλ, την οποία απέρριψε η Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βόρεια – Νότια Κορέα: Αποναρκοθέτηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.