Bραβεία Πούλιτζερ: Αυτοί τα κέρδισαν
Η ανακοίνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20 ΑπριλίουΒραβεία Πούλιτζερ: Γνωστοποιήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.
Η ανακοίνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου, όμως ο κορονοϊός άλλαξε τα πλάνα.
Η εφημερίδα New York Times τιμήθηκε με τρία βραβεία Πούλιτζερ, γεγονός που την καθιστά το πλέον βραβευμένο Μέσο για το 2020, κυρίως χάρη σε μια σειρά άρθρων για την κρίση με τα ταξί στη Νέα Υόρκη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η εφημερίδα είχε αποκαλύψει το σκάσιμο της «φούσκας» των αδειών ταξί στις ΗΠΑ που οδήγησε στη χρεοκοπία ή ακόμη και στην αυτοκτονία οδηγούς που, επιδιώκοντας να αποκτήσουν το δικό τους επαγγελματικό όχημα και να είναι αυτόνομοι, βρέθηκαν πνιγμένοι στα χρέη χωρίς να το συνειδητοποιήσουν καν.
Εκτενής έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας αποκάλυψε πως οι άδειες των ταξί στη Νέα Υόρκη, στο Αλμπανι και στην Ουάσιγκτον είχαν ξεπεράσει ακόμη και το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Μέχρι που τέλη του 2014 κατέρρευσε ξαφνικά η αξία τους, διαγράφοντας απότομα την περιουσία χιλιάδων οδηγών –μετανάστες στην πλειονότητά τους– σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός γινόταν αδυσώπητος με την έλευση της Uber και της Lyft!
Εκτός από τους New York Times, δύο βραβεία έλαβαν ο μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica και το περιοδικό New Yorker.
Μετά το 2019 στη διάρκεια του οποίου κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το 2018, τη χρονιά του #MeToo, φέτος η επιτροπή των Πούλιτζερ δεν έδειξε προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.
Το πρακτορείο Reuters βραβεύθηκε με Πούλιτζερ για την καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία των έκτακτων νέων (κάλυψη των περυσινών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ) και το Associated Press έλαβε το βραβείο φωτογραφίας για τις εικόνες καταστολής στο Κασμίρ της Ινδίας.
Το τοπικό «The Courier-Journal of Louisville» τιμήθηκε με το βραβείο έκδοσης Breaking News για την αποκάλυψη φυλετικών ανισοτήτων και άλλων προβλημάτων σε ομοσπονδιακές φυλακές.
Επίσης για πρώτη φορά η επιτροπή των Πούλιτζερ απένειμε βραβείο για ραδιοφωνικό ρεπορτάζ, στην εκπομπή «This American Life» (αναλύθηκε η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ).
Τέλος ο Αμερικανός συγγραφέας Κόλσον Ουάιτχεντ έγινε ο τέταρτος που τιμάται για δεύτερη φορά με Πούλιτζερ.