Ατλαντίδα: Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για το νησί που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους πλατωνικούς διαλόγους «Τίμαιος» και «Κριτίας».
Δεν είναι λίγοι οι αρχαίοι ιστορικοί και φιλόσοφοι που πίστευαν στην ύπαρξή του.
Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα έχει αναδυθεί στην επιφάνεια.
Κι αυτό γιατί οι θαλάσσιοι επιστήμονες που επιβαίνουν στο ερευνητικό σκάφος (E/V) Nautilus ανακάλυψαν μια αρχαία αποξηραμένη κοίτη λίμνης που μοιάζει με έναν «δρόμο από κίτρινα τούβλα».
Η εμφάνιση του εδάφους οδήγησε τους ερευνητές να το περιγράψουν ως «ο δρόμος προς την Ατλαντίδα».
Η ομάδα βρισκόταν σε μια περιοχή που ονομάζεται κορυφογραμμή Liliʻuokalani στο Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Papahānaumokuakea (PMNM) στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τα μέλη της ερευνούσαν υποθαλάσσια βουνά που σχηματίζονται από ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τη βοήθεια ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος.
Το PNMM βρίσκεται βορειοδυτικά από τη Χαβάη και περιλαμβάνει 583.000 τετραγωνικά μίλια (1.510.000 km2) θαλάσσιων υδάτων μαζί με δέκα νησιά.
Το E/V Nautilus πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου μήνα, μελετώντας τα γεωλογικά και βιολογικά συστήματα των θαλάσσιων βουνών της ευρύτερης περιοχής.
Όπως ακούγεται στο video, ένας από τους επιστήμονες λέει: «Είναι ο δρόμος για την Ατλαντίδα», ενώ ένας άλλος προσθέτει: «Μοιάζει με τον δρόμο με τα κίτρινα τούβλα στο παιδικό μυθιστόρημα «Ο Μάγος του Οζ».
Ο σχηματισμός (τούβλα σε ορθογώνιο σχήμα) θαρρείς πως δημιουργήθηκε από ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα «παράδειγμα αρχαίας ενεργής ηφαιστειακής γεωλογίας», σύμφωνα με την περιγραφή στο video που δημοσιεύτηκε από το κανάλι «EVNautilus» στο YouTube.
Το ερευνητικό σκάφος Nautilus πορεύεται υπό το Ocean Exploration Trust, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην εξερεύνηση των ωκεανών.
Παράλληλα, μεταδίδει αποσπάσματα από τις καταδύσεις, παρέχοντας στο διαδικτυακό κοινό πλάνα απ’ όσα «πιάνουν» τα τηλεχειριζόμενα οχήματα.