EXTRATIME

Με μια ταινία, έγινε ο πρώτος μεγάλος Έλληνας σταρ μετά τον πόλεμο

Σε μια Ελλάδα που έψαχνε νέα πρότυπα, ο Μίμης Φωτόπουλος μέσα από το «Σωφεράκι» έγινε ο πρώτος μεγάλος σταρ της μεταπολεμικής περιόδου, συνδέοντας τη λαϊκή ψυχή με τη μαγεία του σινεμά.
Με μια ταινία, έγινε ο πρώτος μεγάλος Έλληνας σταρ μετά τον πόλεμο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Ελλάδα μόλις έβγαινε από μια βαθιά πληγή: την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την πείνα, την ανασφάλεια, την εσωτερική διάλυση. Οι άνθρωποι αναζητούσαν μια νέα εικόνα του εαυτού τους, μια ανάσα αισιοδοξίας, ένα πρότυπο που να μοιάζει και καθημερινό αλλά και μεγαλύτερο από τη ζωή. Μέσα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκε ο Μίμης Φωτόπουλος στο κινηματογραφικό προσκήνιο με τον ρόλο του “Βάγγου Τσιρίκου” στην ταινία Το Σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα. Δεν ήταν απλώς ένας ρόλος, ήταν η γέννηση ενός φαινομένου. Ο Φωτόπουλος δεν υποδυόταν έναν ήρωα με υπερδυνάμεις, αλλά έναν τύπο του λαού, με τις αδυναμίες, τις πονηριές και την ψυχή του ελληνικού δρόμου, εκείνου που έμαθε να επιβιώνει και να αγαπά.

Η επιτυχία της ταινίας Το Σωφεράκι το 1953 δεν οφειλόταν μόνο στη σκηνοθετική αρτιότητα του Τζαβέλλα ή στο εξαιρετικό καστ, αλλά στην ίδια τη στιγμή που προβλήθηκε. Οι θεατές γέμιζαν τα σινεμά όχι για να δουν μια ακόμη φάρσα, αλλά για να γελάσουν και να συγκινηθούν με κάτι που ένιωθαν δικό τους. Ο Βάγγος, ταξιτζής φτωχός αλλά μάγκας, γίνεται σύμβολο μιας Ελλάδας που δεν είχε τίποτα αλλά είχε όρεξη για ζωή. Το τραγούδι Μια ζωή την έχουμε, που ερμηνεύεται στην ταινία, έγινε συνώνυμο της εποχής, και η ταινία έκοψε 190.589 εισιτήρια, κατακτώντας την κορυφή της σεζόν.

Ο Φωτόπουλος, γνωστός από το θέατρο και ήδη καταξιωμένος ως ηθοποιός, με το Σωφεράκι μεταμορφώθηκε στον πρώτο σταρ της μεταπολεμικής Ελλάδας. Όχι επειδή είχε χολιγουντιανή γοητεία, αλλά επειδή ήταν αυθεντικός. Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό δεν ταυτιζόταν με φανταχτερούς ρόλους από τον ξένο κινηματογράφο, αλλά με έναν ήρωα που μπορούσε να συναντήσει στη λαϊκή αγορά, στην πιάτσα των ταξί, στη γειτονιά. Ήταν ο φίλος, ο γείτονας, ο εαυτός τους.

Η ταινία αποτέλεσε και σταθμό για την ίδια την κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας. Ήταν μία από τις πρώτες παραγωγές της Φίνος Φιλμ που απέδειξε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος μπορούσε να είναι εμπορικός, λαϊκός, αλλά και καλλιτεχνικά ποιοτικός. Ο ρόλος του Φωτόπουλου αποτέλεσε πρότυπο και για πολλούς άλλους ηθοποιούς που ακολούθησαν. Εγκαινιάστηκε μια εποχή όπου οι πρωταγωνιστές δεν ήταν απλώς ηθοποιοί· γίνονταν πρόσωπα εθνικής εμβέλειας, σύμβολα ενός τρόπου ζωής, μιας αισθητικής, μιας εποχής. Ο όρος “σταρ” άρχισε να ακούγεται στην Ελλάδα όχι ως αντίγραφο του ξένου μοντέλου, αλλά ως κάτι πρωτότυπο, βγαλμένο από την ελληνική κοινωνία και ψυχολογία.

Η συμφωνία του Φωτόπουλου με ελληνική εταιρεία παραγωγής, που εξασφάλισε την αποκλειστική του παρουσία σε δικές της ταινίες, ήταν κάτι που μέχρι τότε γινόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σήμαινε ότι ένας ηθοποιός μπορούσε πλέον να “πουλάει” μόνο με το όνομά του, να μετακινεί πλήθη, να γίνεται εμπορικό σημείο αναφοράς. Η προσωπικότητά του ξεπερνούσε τους ρόλους. Οι εφημερίδες έγραφαν για εκείνον, οι συνεντεύξεις του διαβάζονταν, και το κοινό ήξερε κάθε του βήμα. Ο Φωτόπουλος δεν ήταν πλέον μόνο ηθοποιός· ήταν μια μορφή δημόσιας ζωής.

Η επιτυχία του συνέπεσε και με τη μετάβαση της κοινωνίας από τη φτώχεια του πολέμου προς μια ελεγχόμενη ελπίδα ανάπτυξης. Το κοινό είχε ανάγκη από παραδείγματα μεταμόρφωσης, από ήρωες που έκαναν δεύτερη αρχή. Ο Βάγγος του Φωτόπουλου ξεκινούσε ως αλήτης, μεθοκόπος και μάγκας και κατέληγε νοικοκύρης και ερωτευμένος, έτοιμος να θυσιάσει την άνεση για την αγάπη. Αυτή η μεταστροφή, που στην ταινία παρουσιάζεται με χιούμορ και συναίσθημα, μιλούσε σε όλους όσους ήθελαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η εικόνα του πίσω καθίσματος του ταξί, όπου ο ήρωας φιλά τη γυναίκα του ενώ ο νέος σοφέρ οδηγεί το σαραβαλάκι, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα ρομαντικό τέλος. Ήταν η οπτικοποίηση του ελληνικού ονείρου. Από υπάλληλος, αφεντικό. Από μοναξιά, οικογένεια. Από αβεβαιότητα, σταθερότητα. Και όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται το λαϊκό χιούμορ, η αυθεντικότητα και το πείσμα.

Η ιστορία του Φωτόπουλου και του Σωφεράκιου δεν είναι απλώς κινηματογραφική. Είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας που ξαναχτίζεται από τις στάχτες της, που μαθαίνει να ελπίζει, που ψάχνει να βρει πρόσωπα με τα οποία να μπορεί να ζήσει, να γελάσει και να πιστέψει. Ο Μίμης Φωτόπουλος έγινε ο πρώτος μεγάλος σταρ ακριβώς γιατί δεν προσπάθησε ποτέ να μοιάσει σε κανέναν άλλο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η Ελληνίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον ξάδερφό της αλλα κατέληξε σε αποτυχία

Η Ελληνίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον ξάδερφό της αλλα κατέληξε σε αποτυχία

Η Ελένη της Ελλάδας, η πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον δεύτερο ξάδερφό της, Κάρολο της Ρουμανίας

ExtraTime
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025.

Media
ExtraTime: Αυτό θα πει διεθνής καριέρα. Στο Αλίκη στο ναυτικό αλλά και στο Fun in Acapulco με τον Elvis Presley και την Ursula Andress

Αυτό θα πει διεθνής καριέρα. Στο Αλίκη στο ναυτικό αλλά και στο Fun in Acapulco με τον Elvis Presley και την Ursula Andress

Η κινηματογραφική καριέρα των Αδελφών Κατσάμπα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς της ελληνικής μουσικής σκηνής με τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι δύο αδελφοί, Γιάννης και Γιώργος Κατσάμπας, μπήκαν στο προσκήνιο του ελληνικού θεάματος στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν εμφανίστηκαν στην ταινία “Αλίκη στο Ναυτικό”. Αυτός ο ρόλος έδωσε στους Κατσάμπα την ευκαιρία...

ExtraTime
ExtraTime: Το τερμάτισε ο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ, τι σκέφτηκε για να βγάλει λεφτά και από αυτούς που δεν τους άρεσε ο Έλβις

Το τερμάτισε ο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ, τι σκέφτηκε για να βγάλει λεφτά και από αυτούς που δεν τους άρεσε ο Έλβις

Ο Τόμι Μπάερντ, μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ έφτασε το μάρκετινγκ σε άλλο επίπεδο

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί κάποιοι κακοποιοί είναι ντυμένοι σαν λατέρνα με ένα σωρό κοσμήματα; Είναι πρακτικός ο λόγος

Γιατί κάποιοι κακοποιοί είναι ντυμένοι σαν λατέρνα με ένα σωρό κοσμήματα; Είναι πρακτικός ο λόγος

Οι κακοποιοί συχνά φορούν κοσμήματα ως στρατηγική

ExtraTime
ExtraTime: Τι έκαναν οι Αρχαίοι Άγγλοι όταν οι Αρχαίοι Έλληνες δίδασκαν μαθηματικά και φιλοσοφία;

Τι έκαναν οι Αρχαίοι Άγγλοι όταν οι Αρχαίοι Έλληνες δίδασκαν μαθηματικά και φιλοσοφία;

Η επίδραση των Αρχαίων Ελλήνων στην Αγγλία υπήρξε σταδιακή και αργή

ExtraTime
ExtraTime: Σα να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε μετά το πασίγνωστο τραγούδι

Σα να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε μετά το πασίγνωστο τραγούδι

Το 2011, το "Somebody That I Used to Know" έκανε τον Gotye παγκόσμιο φαινόμενο.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Συνθήματα της ΣΜΥΝ: Όποιος τιμωρήσει αυτά τα παιδιά, ας μετακομίσει μια ώρα αρχύτερα στην Τουρκία να υπηρετεί τον «εφέντη» του

Συνθήματα της ΣΜΥΝ: Όποιος τιμωρήσει αυτά τα παιδιά, ας μετακομίσει μια ώρα αρχύτερα στην Τουρκία να υπηρετεί τον «εφέντη» του

Κάτω τα χέρια από το μέλλον της Ελλάδας! - Έπαθαν αλλεργία με τον πατριωτικό ενθουσιασμό της ΣΜΥΝ, οι τουρκόφιλοι και οι υμνητές των pride

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Στίβος μπορεί να έχασε την Αττικιουζέλογλου, η Ελλάδα βρήκε όμως μια σπουδαία φωνή

Ο Στίβος μπορεί να έχασε την Αττικιουζέλογλου, η Ελλάδα βρήκε όμως μια σπουδαία φωνή

Η ιστορία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα

ExtraTime
ExtraTime: Που χρησιμεύει αυτός ο μαύρος κύλινδρος στα καλώδιά σου;

Που χρησιμεύει αυτός ο μαύρος κύλινδρος στα καλώδιά σου;

Η φερριτική χάντρα είναι το μικρό φίλτρο που προστατεύει τις συσκευές σου

ExtraTime
ExtraTime: Θα θέλαμε μια εξήγηση, γιατί η Γαλλία έχει τόσες πολλές πλατείες, πιο πολλές και από την Ηλιούπολη

Θα θέλαμε μια εξήγηση, γιατί η Γαλλία έχει τόσες πολλές πλατείες, πιο πολλές και από την Ηλιούπολη

Στη Γαλλία, κάθε πλατεία είναι κυκλική, καλλιτεχνική και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής καθημερινότητας.

ExtraTime
ExtraTime: Αν το κάνεις σήμερα είναι σίγουρα προσβολή, πριν πολλά χρόνια όμως έπρεπε αλλιώς μπορεί να μην έτρωγες

Αν το κάνεις σήμερα είναι σίγουρα προσβολή, πριν πολλά χρόνια όμως έπρεπε αλλιώς μπορεί να μην έτρωγες

Πριν αιώνες, το να πας σε δείπνο χωρίς τη δική σου cadena σήμαινε ότι μπορεί να μην έτρωγες.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ο νέος Elvis Presley αλλά τα κατέστρεψε όλα όταν παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του

Ήταν ο νέος Elvis Presley αλλά τα κατέστρεψε όλα όταν παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του

Ο Jerry Lee Lewis ήταν στην κορυφή του rock ‘n’ roll μέχρι που παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος

ExtraTime
ExtraTime: Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες γάτες;

Είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες γάτες;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν αγαπούσαν τις γάτες όπως οι Αιγύπτιοι. Χρειάστηκαν αιώνες και ρωμαϊκή επιρροή για να βρουν τελικά θέση στα ελληνικά σπίτια.

ExtraTime
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεταναστευτικό: «Θυμήθηκε» τη σκληρή γραμμή στις επιστροφές λαθρομεταναστών μετά από 6 χρόνια

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεταναστευτικό: «Θυμήθηκε» τη σκληρή γραμμή στις επιστροφές λαθρομεταναστών μετά από 6 χρόνια

Αφού επί των ημερών του «βούλιαξε» η χώρα από παράνομες εισόδους, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει μια «μαγική εικόνα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Με το «έτσι θέλω» η Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από τη μάνα του Βασίλη Καλογήρου – Αδικαιολόγητη κίνηση με τεράστια ερωτηματικά!

Τέμπη: Με το «έτσι θέλω» η Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από τη μάνα του Βασίλη Καλογήρου – Αδικαιολόγητη κίνηση με τεράστια ερωτηματικά!

Τέμπη: Μια μέρα μετά τη θεσμική συνάντηση της Σοφίας Αποστολάκη με δικηγόρους θυμάτων, η Γ.Αδειλίνη την έδιωξε από την υπόθεση!

Κοινωνία
ExtraTime: Πως καταλαβαίνεις απο το επίθετο κάποιου αν ειναι απο τη Λακωνική Μάνη ή τη Μεσσηνιακή Μάνη

Πως καταλαβαίνεις απο το επίθετο κάποιου αν ειναι απο τη Λακωνική Μάνη ή τη Μεσσηνιακή Μάνη

Μάθετε πώς διακρίνεται η Λακωνική από τη Μεσσηνιακή Μάνη μέσα από την κατάληξη του επωνύμου.

ExtraTime
ExtraTime: Ένας τηλεθεατής κατάλαβε το κόλπο που έκανε το κανάλι για να έχει πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα

Ένας τηλεθεατής κατάλαβε το κόλπο που έκανε το κανάλι για να έχει πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα

Τα τιτιβίσματα που στόλιζαν τις μεταδόσεις γκολφ αποδείχθηκαν ψεύτικα.

ExtraTime