EXTRATIME

Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφή τέλους επιτηδεύματος

Φορολογούμενοι υπόχρεοι τέλους επιτηδεύματος το οποίο πλήρωσαν για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη από την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διαφορετικών από άλλες τις οποίες είχαν διακόψει και για τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί, δικαιούνται να πάρουν πίσω τα ποσά του τέλους που πλήρωσαν. Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος μας εξηγεί ότι ο λόγος είναι ό, τι...
Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφή τέλους επιτηδεύματος

Φορολογούμενοι υπόχρεοι τέλους επιτηδεύματος το οποίο πλήρωσαν για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη από την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διαφορετικών από άλλες τις οποίες είχαν διακόψει και για τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί, δικαιούνται να πάρουν πίσω τα ποσά του τέλους που πλήρωσαν.

Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος μας εξηγεί ότι ο λόγος είναι ό, τι σύμφωνα με πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μια πενταετία από την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ισχύει και στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο είχε κατά το παρελθόν προβεί στην έναρξη και άλλου επαγγέλματος, διαφορετικού από αυτό που ασκεί σήμερα και στη συνέχεια το διέκοψε χωρίς να συμπληρώσει, συνολικά, πέντε έτη άσκησής του.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία: Για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτείται η άσκηση της ίδιας ή συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας (δηλαδή δραστηριότητας στεγαζόμενης υπό τον ίδιο τετραψήφιο ΚΑΔ) επί πενταετία από την οικεία έναρξη εργασιών.

Έτσι, σε περίπτωση διακοπής και εκ νέου έναρξης εργασιών στο ίδιο ή συναφές αντικείμενο δραστηριότητας, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο χρόνος διακοπής για τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Επομένως, όπως τονίζει ο φοροτεχνικός Σταθης Βελισσαράκος, τέλος επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβάλλεται σε περίπτωση διακοπής και έναρξης εργασιών σε αντικείμενο άλλο από το αρχικό (δηλαδή με διαφορετικό τετραψήφιο ΚΑΔ), για μια πενταετία από τη νέα έναρξη εργασιών και τούτο ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος έχει συμπληρώσει πέντε έτη άσκησης της προηγούμενης δραστηριότητας.

Ειδικά, για την επιστροφή του τέλους επιτηδεύματος από το 2015 και μετά οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της εγκυκλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

Με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α’) ορίζεται ότι, οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφή τέλους επιτηδεύματος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.