Αυστηρή κριτική σε όλα τα μέτωπα, άλλα και προτάσεις ουσίας περιείχε η ομιλία που εκφώνησε στη Βουλή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΙΚΗ, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές.
O κ. Νατσιός ξεκίνησε τον λόγο του με μια αναφορά υψηλού συμβολισμού στον Αύγουστο ως μήνα αφιερωμένο στη Θεοτόκο, που αντί για περίοδο χαράς και πνευματικής ανάτασης, τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών τον μετέτρεψαν σε μήνα καταστροφής και ερήμωσης: «Σήμερα αποχαιρετούμε τον Αύγουστο που είναι ο μήνας της Παναγίας μας, και αντί να έχουμε την καρδιά μας στραμμένη στις γιορτές της, όλη η πατρίδα θρηνεί και στενάζει πάνω από την καμένη γη μας. Η κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του Καλοκαιριού έγινε Γολγοθάς και μαρτύριο για πολλούς συμπατριώτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, παρατήρησε ότι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην οποία «σύρθηκε» η κυβέρνηση αναγκαστικά μετά τη βιβλική καταστροφή που συμβαίνει για εβδομάδες στη χώρα μας, δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί καν, διότι τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί πριν την αντιπυρική περίοδο, και πόσο μάλλον θα έπρεπε η χώρα μας να είναι οχυρωμένη, εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για 4μιση χρόνια.
«Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε ο κ. Νατσιός και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στον Έβρο είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.
«Η πυρκαγιά που κατέκαψε την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου μετράει 810.000 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση ακόμη και από τη Νέα Υόρκη. Πλήρης ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, άθλια κατάσταση δασικών δρόμων, απουσία συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και βέβαια παντού η παρουσία λαθρομεταναστών. Άσχετα αν υπήρξε δόλος από την πλευρά των τελευταίων ή προξένησαν ατυχήματα, είναι δεδομένο ότι στις εστίες που εκδηλωνόταν η φωτιά, τόσο μαρτυρίες κατοίκων, όσο και οι εκθέσεις των υπηρεσιών μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών. Αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί», ανέφερε ο κ. Νατσιός.
Συνεχίζοντας επανήλθε στο θέμα της δασοπυρόσβεσης λέγοντας ότι εκτός από το πέρασμα της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, «ένα σοβαρό κράτος και όχι και όχι παρωδία επιτελικού, θα έβλεπε πώς διαχειρίζονται τα δάση τους άλλα μεσογειακά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, τα οποία αν και έχουν πολλαπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο καμένων στρεμμάτων» και προσέθεσε:
«Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια «μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα», τα γνωστά UAV, προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει ούτε ένα UAV υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο και για πρόληψη και εν καιρώ πυρκαγιών, ώστε να μπορεί στρατηγικά να συντονίζει τα μέσα της. Αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ελικόπτερα, που και κοστίζουν πολύ περισσότερο και δεν μπορούν να πετούν συνεχώς» τόνισε και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των Ελλήνων επιστημόνων για κατασκευή των δικών μας UAV.
Τα πυρά του Δημήτρη Νατσιού στράφηκαν και προς το θέμα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια απασχολεί περισσότερο την επικαιρότητα λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, παρά για την ορθή χρήση της στις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα:
«Ένα σοβαρό κράτος δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων Υπουργών και Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ.
Και συνέχισε:
«Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να επισκευάζει τα πυροσβεστικά του αεροσκάφη στην Ελλάδα για να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι να τα στέλνει για συντήρηση στην Γαλλία. Θα ανέθετε τον εκσυγχρονισμό τους στην πολύπειρη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και δεν θα αγνοούσε τις προτεινόμενες λύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να γνωρίζει τί απαιτείται.
Ένα σοβαρό κράτος σε μία πυρκαγιά, θα προστάτευε τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις του Κράτους, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα με αποθήκες πυρομαχικών και δεν θα είχαμε τα θλιβερά, αλλά και ανήκουστα αποτελέσματα της Αγχιάλου. Αλήθεια σε ένα πόλεμο ο εχθρός τι περισσότερο θα μπορούσε να καταστρέψει; Θα μάθει ποτέ ο Ελληνικός Λαός τελικά τι καταστράφηκε στην Αγχίαλο; Τελικά δεν είστε επιτελικό κράτος, αλλά μυστικοπαθές κράτος» σημείωσε ο κ. Νάτσιος.
«Ένα σοβαρό κράτος θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά. Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης», δήλωσε.
Ο κ. Νατσιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία και χαρακτήρισε εγκληματική την καθολική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών. «Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα: να εκκενώνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γηροκομείο, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλήθεια, πού ξανακούστηκε εκκένωση νοσοκομείου, ούτε σε πόλεμο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!», ανέφερε.
Όσον αφορά την υπηρεσία του 112, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ έκανε λόγο για τάση «φυγομαχίας» της κυβέρνησης, αφού έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στις αλόγιστες εκκενώσεις χωρίς να υπάρχει δυνατότητα – πολλές φορές – να προστατευτεί το βιός των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να παραδίδονται στις φλόγες ολόκληρες γειτονιές και οικισμοί.
«Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Δεν είναι όλη η Ελλάδα ένα Μάτι κύριε πρωθυπουργέ, και αφήστε αυτή την κρυφο-ολοκληρωτική νοοτροπία του “πατερούλη” της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Νατσιός.
Σφοδρή κριτική άσκησε και για το βολικό αφήγημα που αναπαράγει συνεχώς η κυβέρνηση, δηλαδή τη λεγόμενη κλιματική κρίση που έχει γίνει πλέον ένα προπέτασμα δικαιολογιών για όλες τις αποτυχίες του ανήμπορου και αδύναμου επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ αναφέρθηκε και στο αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», πίσω από το οποίο κρύβονται γιγαντιαία επιχειρηματικά συμφέροντα που για να καθιερώσουν την κυριαρχία τους, εργαλειοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Νατσιός ανέφερε ότι το κάθε δάσος κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως «ταμειακή μηχανή» που θα προσφέρει παχυλά έσοδα, μέσω της άγριας εκμετάλλευσής του, υπό το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης. «Ωστόσο μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι “μαύρη ανάπτυξη” στο χρώμα του κάρβουνου», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, είπε πως «ο δασικός μας πλούτος που είναι κληρονόμημα του ελληνικού λαού, κάποιοι έφτασαν να τον ζυγίζουν σύμφωνα με τη “βιωσιμότητα” του, και να τον αντιμετωπίζουν ως πηγή ανήθικου κέρδους».
«Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι αυτό το έγκλημα διαπράττεται υπό το πρόσχημα της “πράσινης ανάπτυξης”. Κάποιοι μιλούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της “πράσινης ενέργειας”, την ώρα που έγιναν στάχτη σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα πραγματικής πράσινης ενέργειας. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεστε, τότε προτιμούμε χίλιες φορές να μείνουμε “υποανάπτυκτοι”» σημείωσε και προσέθεσε: «Εξαίρεση λαμπρή εν μέσω καταστροφής και θλίψης οι πυροσβέστες, το προσωπικό της αεροπυρόσβεσης, του στρατού, της αστυνομίας και όσοι εθελοντές έσπευσαν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν, έδωσαν και ακόμη δίνουν έναν πραγματικά τιτάνιο αγώνα».
Ο Δημήτρης Νατσιός συνέδεσε ακόμα το ζήτημα των πυρκαγιών με το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αφού οι τοπικές κοινωνίες της επαρχίας και των ακριτικών περιοχών αποδυναμώνονται πληθυσμιακά όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν Έλληνες για να φροντίζουν το καλό του τόπου τους, και να τον υπερασπιστούν με πνεύμα αλληλεγγύης.
«Δεν πρέπει οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να φύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, αποδεχόμενοι ότι στον τόπο τους στον Έβρο δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική», τόνισε.
Ακόμα, ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» και προσέθεσε:
«Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση. Όχι μόνο με τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τη δασοφυλακή, και επάνδρωση με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, δασοπόνους και τα κατάλληλα εργαλεία. Σχετικά πρότυπα μπορούμε να βρούμε στη Γαλλία όπου και μόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο είναι αρκετή να μας πείσει ότι κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά στην Ελλάδα».
Τέλος, ο Δημήτρης Νατσιός δεν παρέλειψε να θίξει και τις πνευματικές προεκτάσεις της πρωτοφανούς καταστροφής που συμβαίνει στον τόπο μας:
«Όπως κάθε συμφορά που βρίσκει τον άνθρωπο έχει πνευματικό υπόβαθρο, έτσι και με τις πυρκαγιές πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια μέσα μας. Η ρίζα του κακού ξεκινά από την καμένη γη που φέρουμε μέσα μας. Το κακό εξωτερικεύεται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον μας, γιατί χάσαμε την αγάπη στον πλησίον μας, στον τόπο μας, στις κοινές μας αξίες και τα ιδανικά που θα έπρεπε να μας ενώνουν. Όσο ασφυκτιούμε από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου, τόσο δηλητηριάζεται και ο φυσικός αέρας που μας περιβάλλει», κατέληξε.