ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Αυτή είναι η τωρινή διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε την έρευνα της Metron Analysis αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.
Δημοσκόπηση: Αυτή είναι η τωρινή διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε την έρευνα της Metron Analysis αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

Μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση της Metron Analysis εστιάζει στα ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό και το εμβόλιο

Η έρευνα έγινε μεταξύ 18-24 Μαίου και πιάνει θέματα όπως η φωτιά στην Κορινθία, οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ, η υπόθεση με τη Λευκορωσία κ.τ.λ.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και «τσιμπάει» 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%, εντούτοις διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ομοίως και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ρηχά νερά, στο 6%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4%.

Έκπληξη αποτελεί η μεγάλη άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου.

Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42%, ενώ έξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.

Για τη ΝΔ η συσπείρωση στους κεντρώους είναι στο 74%, στους κεντροδεξιούς στο 88%, στους δεξιούς στο 92%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους Αριστερούς είναι στο 80%, στους κεντροαριστερούς στο 69% και στους κεντρώους στο 60%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο… κανένας που παίρνει 24%.

Πηγαίνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες: Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.

Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη.

Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη.

Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.

Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του.

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά, όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο.

Σταθερά μόλις στο 15% είναι η θετική αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει και 72% ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%.

Σχετικά με τις εντυπώσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 50% λέει μάλλον θετικές και το 45% μάλλον αρνητικές (οι θετικές γνώμες τον Ιανουάριο ήταν πέντε μονάδες πάνω).

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) βρίσκεται στο -15 ενώ είχε πέσει στο -41 τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34.

Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.

Δύο στους 3, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.

Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.

Επτά στους 10 πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά.

Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Τέλος, ως προς τις δημοτικότητες ξένων ηγετών, στην Ελλάδα έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Ε. Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%.

Τον Τζο Μπάιντεν θέλει το 75% ενώ θετικοί προς τον Πούτιν είναι το 53% και αρνητικοί το 45%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το συντριπτικό 75% έχει αρνητική εικόνα για την Άνγκελα Μέρκελ και μόλις 23% έχει θετική γνώμη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορονοϊός – Ελλάδα: 1.517 νέα κρούσματα – 44 θάνατοι – 547 διασωληνωμένοι

Survivor 26/5:  Αυτή η ομάδα κερδίζει το έπαθλο!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και το ΝΒΑ στο Survivor!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημοσκόπηση: Αυτή είναι η τωρινή διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.