ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυρωβουλευτές: Πόσο αμείβονται – «Ζαλίζουν» οι μισθοί και οι παροχές

Τι μισθό παίρνουν τελικά οι Ευρωβουλευτές;
Eυρωβουλευτές: Πόσο αμείβονται – «Ζαλίζουν» οι μισθοί και οι παροχές

Το κανάλι Euronews αποκαλύπτει τους μισθούς και τα προνόμια – επιδόματα που λαμβάνουν οι Eυρωβουλευτές. Σε τι ηλικία παίρνουν σύνταξη και πώς υπολογίζεται αυτή. Τα νούμερα… ζαλίζου, καθώς ο καθαρός μισθός  αγγίζει τα 8.090 ευρώ μηνιαίως!

Επίσης οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο κονδύλι από τον προϋπολογισμό ύψους 29.557 ευρώ για να πληρώνουν τους μισθούς των βοηθών τους, τα επιδόματα και άλλα συναφή έξοδα.

Ευρωβουλευτές: Αναλυτικά οι μισθοί και οι παροχές

Μισθός: Όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν τον ίδιο ακαθάριστο μισθό, ανεξάρτητα από την ιδιότητα ή την προϋπηρεσία τους.

Παίρνουν 10.337 ευρώ το μήνα – ή 8.090 ευρώ μετά την αφαίρεση των ειδικών κρατήσεων της ΕΕ. Κάποιοι ευρωβουλευτές πρέπει επίσης να πληρώνουν πρόσθετους εθνικούς φόρους, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται.

Αυτά είναι τα στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 2024, τα οποία αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο για τον πληθωρισμό.

Ο μισθός μπορεί εύκολα να συγκριθεί με τους εθνικούς βουλευτές. Και είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τον μισθό που μπορεί να περιμένει ο μέσος απλός εργαζόμενος στην ΕΕ, ο οποίος σύμφωνα με τη Eurostat είναι 2.944 ευρώ τον μήνα.

Ημερήσια αποζημίωση

Πέραν του μισθού τους, οι νομοθέτες της ΕΕ πληρώνονται και μόνο για την παρουσία τους.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν κατ’ αποκοπήν αποζημίωση 350 ευρώ ημερησίως, η οποία προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων διαμονής, διατροφής και άλλων εξόδων κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο – αλλά δεν καλύπτει τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες που δε μένουν εκεί.

Υπάρχει μόνο μια παγίδα: Οι ευρωβουλευτές πρέπει να υπογράψουν ένα μητρώο για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους – και, για να λάβουν το πλήρες ποσό, πρέπει να ψηφίσουν επίσης. Εάν οι νομοθέτες απουσιάζουν από περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας, η αποζημίωσή τους μειώνεται σε μόλις 175 ευρώ ανά ημέρα.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Κοινοβουλίου, υπάρχουν πολιτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις επιτροπών ή ολομέλειας για περίπου 150 ημέρες το χρόνο, με αποτέλεσμα η αξία της να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 4.400 ευρώ το μήνα.

Γενικές δαπάνες

Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα δαπανών ύψους 4.950 ευρώ για τη διαχείριση των εξόδων γραφείου στην εκλογική τους περιφέρεια, όπως το ενοίκιο και οι προμήθειες πληροφορικής. Οι χώροι γραφείων στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο παρέχονται από το Κοινοβούλιο.

Αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, επειδή το ποσό μπορεί να κατατεθεί απευθείας στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των ευρωβουλευτών. Σε αντίθεση, ας πούμε, με τα έξοδα ταξιδιού, το συγκεκριμένο επίδομα δεν υποχρεούνται να το δικαιολογήσουν ή να υποβάλουν τιμολόγια ή να αποκαλύψουν πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα.

Οι διαμάχες σχετικά με τα έξοδα έχουν κατά καιρούς οδηγηθεί στα δικαστήρια της ΕΕ.

Παράλληλες εργασίες

Αν αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να τα βγάλουν πέρα, οι ευρωβουλευτές επιτρέπεται επίσης να έχουν παράλληλες εργασίες – και περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξήγαγε η Διεθνής Διαφάνεια.

Δεν πληρώνονται πάντα για τις επιπλέον προσπάθειές τους, αλλά οι ευρωβουλευτές εισέπρατταν συλλογικά 8,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος ευρωβουλευτής κέρδιζε 12.000 ευρώ επιπλέον ετησίως από αλλού, διαπίστωσε η ομάδα πίεσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εξωτερικά κέρδη υπερβαίνουν τον βασικό μισθό ενός ευρωβουλευτή, μερικές φορές προέρχονται από εταιρείες που ασκούν επίσης λόμπι σε θέματα πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε η Διεθνής Διαφάνεια.

Ευρωβουλευτές: Πληρώνονται ακόμη και μετά την αποχώρησή τους

Οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα – για παράδειγμα εάν δεν επανεκλεγούν ή παραιτηθούν για να αναλάβουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει όσο και ο μηνιαίος μισθός τους και συνεχίζουν να το λαμβάνουν για μια μεταβατική περίοδο που εξαρτάται από τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Ένας βουλευτής που υπηρέτησε πέντε πλήρεις θητείες θα μπορούσε έτσι να κερδίσει ένα χρυσό αλεξίπτωτο συνολικής αξίας 248.000 ευρώ, σε διάστημα δύο ετών.

Σύνταξη στα 63!

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επίσης σύνταξη όταν γίνουν 63 ετών. Αξίζει έως και το 70% του μισθού τους – συσσωρευόμενη με 3,5% του μισθού για κάθε έτος που υπηρέτησαν.

Χιλιάδες ευρώ για ταξίδια

Οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησης από και προς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό περιλαμβάνει αεροπορικά ταξίδια ακόμα και πρώτης θέσης, σιδηροδρομικά ταξίδια πρώτης θέσης ή χρήματα για ταξίδια με αυτοκίνητο. Ένας ευρωβουλευτής που οδηγεί από την Τουλούζη στο Στρασβούργο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να διεκδικήσει επιστροφή 580 ευρώ ανά ταξίδι.

Εάν επισκέπτονται άλλες χώρες εντός της ΕΕ εκτός των επίσημων συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου, μπορούν επίσης να διεκδικήσουν κατ’ ανώτατο όριο 4.886 ευρώ ετησίως για ταξίδια και διαμονή.

Όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης πρόσβαση στον δικό τους στόλο οχημάτων του Κοινοβουλίου για τις επίσημες εργασίες τους.

Προϋπολογισμός για το προσωπικό

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν τρεις ή τέσσερις βοηθούς, οι οποίοι βοηθούν στις διοικητικές και πολιτικές εργασίες.

Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ένα μηνιαίο κονδύλι από τον προϋπολογισμό ύψους 29.557 ευρώ για να πληρώνουν τους μισθούς των βοηθών τους, τα επιδόματα και άλλα συναφή έξοδα.

Οι νομοθέτες είναι ελεύθεροι να διαλέξουν τους δικούς τους υπαλλήλους, αλλά απαγορεύεται να προσλαμβάνουν στενά μέλη της οικογένειάς τους.

Ευρωβουλευτές: Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για τις αμοιβές 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eυρωβουλευτές: Πόσο αμείβονται – «Ζαλίζουν» οι μισθοί και οι παροχές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.