Μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένο μέτρο».
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας 700 εκατομμύρια ευρώ».
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και θα γίνει ακόμη πιο ενισχυμένο εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών.
Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατ. ευρώ από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000.
Ενημερώθηκα από τον υπουργό Οικονομικών ότι ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας 700 εκατομμύρια ευρώ.
Επιστρεπτέα προκαταβολή για μικρές επιχειρήσεις
Μιλάμε για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας.
Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα, ώστε να ξανασυναντηθούν με την ανάκαμψη όταν με το καλό απομακρύνουμε την πραγματικότητα των μέτρων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία.
Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις του κ. Τσίπρα αν συμφωνεί. Αυτό που ακούμε μέχρι στιγμής είναι όχι. Αλλά και ότι δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτό που δίνει η κυβέρνηση και να το διπλασιάζεις.
Δεν βοηθάει να χτίζετε αξιοπιστία σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία και στον κοινό εχθρό που λέγεται Covid-19.
Είναι μέτρα τα οποία έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν όμως καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του κυβερνητικού έργου.
Όπως στο πρώτο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κλήθηκαν να συνεργαστούν για το κοινό καλό, και στον δεύτερο τομέα της οικονομίας οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν.
Είναι πολιτική κοινωνικά δίκαιη, διαπνέεται από μία εθνική ματιά, κοιτάζει το συνολικό καλό της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι αλλά πάνω από όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ολυμπιακός, συνώνυμο του μαχητή
Πιέρ Ντρεοσί: Το διδακτικό παρελθόν του νέου γενικού διευθυντή του Παναθηναϊκού