ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουάτ Οκτάι: «Αν η Ελλάδα βγει στα 12 μίλια εγώ τότε λέω Casus Belli» (vid)

Με Casus Belli απειλεί ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια.
Φουάτ Οκτάι: «Αν η Ελλάδα βγει στα 12 μίλια εγώ τότε λέω Casus Belli» (vid)

Με Casus Belli (αιτία πολέμου) απειλεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας. «Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oruc Reis : Ακόμα 90 μέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα! (vid)

Κι ο πρόεδρός μας αυτό λέει εξάλλου. Το ατύχημα δεν θα συμβεί από εμάς. Λένε (οι Έλληνες) ότι ‘μπορεί να συμβεί ατύχημα ή κάτι τέτοιο’. Ε, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν δεν το κάνουμε εδώ ως έθνος, πού θα το κάνουμε; Αν δεν κάνουμε ό,τι χρειαστεί εδώ, εάν δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πού θα τα διεκδικήσουμε;

Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Είσαι κάτω από τη μύτη μου, οι χώρες έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά αυτές οι νησίδες μπορεί να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, η στάση μας βασίζεται στο δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί να έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, επιχειρηματολογώντας ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, «αυτό σημαίνει ότι τα πλοία σου δεν θα μπορούν να κατεβούν από το Αιγαίο, ούτε τα γιοτ εάν είσαι τουρίστας, ούτε τα αλιευτικά σκάφη αν είσαι ψαράς, ούτε τα εμπορικά, ούτε επίσης τα πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα ή το Μαρμαρά θα μπορούν να κατέβουν στα ανοιχτά. Περιμένετε να το δεχτούμε κάτι τέτοιο;».

Όπως δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι στη συνέχεια: « Όλο λέει (σ.σ. η Ελλάδα) “θα βγούμε, δεν θα βγούμε στα 12 μίλια”. Άντε και βγείτε, πώς θα βγείτε; Αν βγείτε, εγώ τότε λέω casus belli. Η Βουλή μας έχει βγάλει μία απόφαση, ότι είναι αιτία πολέμου. Είναι μία απόφαση που και σήμερα την υποστηρίζουμε και που είναι ακόμη και σήμερα σε ισχύ. Τι σημαίνει θα επεκταθείτε στα 12 μίλια;

Υπάρχουν ανοιχτές θάλασσες, δηλαδή θάλασσες πέρα από τα χωρικά ύδατα. Κι επί του παρόντος τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια. Από την πλευρά της Τουρκίας είναι 3 μίλια, αλλά γενικά –σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας- υπάρχει μία κάθετος, στην οποία ανατολικά και δυτικά υπάρχουν νησιά.

Αλλά υπάρχει μία χώρα που λέει: ‘Όχι, εμένα δεν μου φτάνει αυτό’. Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή, επειδή εσένα δεν σου φτάνει; ‘Πρέπει να το ξανα-καθορίσουμε εμείς από εδώ’. Μα το καθόρισαν ήδη στη Λωζάνη, 3 μίλια. Τώρα λέει ότι ‘ούτε με αυτό είμαι ικανοποιημένη’. Και τί θα κάνεις; ‘Θα το αυξήσω στα 12 μίλια’. Αν το κάνεις, τί θα συμβεί, ξέρεις; Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κατέβει από εδώ προς τα κάτω», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος δείχνοντας ένα χάρτη του Αιγαίου.

«Θα πληρώσουν ακριβό τίμημα αν μας αποκλείσουν»

Στη συνέχεια ο Φουάτ Οκτάι προέβη και σε άλλες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. «Η Ρόδος είναι ακριβώς δίπλα μου, όπως και το κάθε νησί, και αυτό το κλείνουν όλο λοιπόν. Και βγαίνεις προς τα πάνω και μένεις εκεί. Θα το δεχτεί κάτι τέτοιο το τουρκικό έθνος; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το έθνος μας από εδώ.

Λοιπόν, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει και φωνάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικά η φωνή του έθνους, η φωνή του δικού του έθνους, η φωνή όσων δεν έχουν φωνή κι όσων πάνε να τους αφανίσουν, εξεγείρεται στην πραγματικότητα κατά της αδικίας. Γι’ αυτό εξεγείρεται κι ενάντια σε όλες τις αδικίες στον κόσμο. Πληρώνουμε τίμημα για αυτό, αλλά πρώτα κάνουμε τους άλλους να πληρώσουν», είπε.

Απειλή εισβολής

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμά πάντως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κοινός τόπος για συνομιλίες αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αλλά… υπενθύμισε μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο το ’74 σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί απάντηση στους Έλληνες.

«Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη. Το ίδιο κι η δήλωση της Μέρκελ. Πώς θα καθίσουμε τώρα να μιλήσουμε για αυτά; Η Τουρκία πρέπει να έχει σαφή στάση. Κι αυτό κάνουμε. Αυτό κάνει κι αυτό λέει κι ο πρόεδρός μας».

Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο και για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στην Κρήτη και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει πάλι η Τουρκία. «Επιτρέψαμε τη γενοκτονία που έγινε στην Κρήτη κατά των μουσουλμάνων ή στην Κύπρο; Φυσικά και δεν το επιτρέψαμε το ‘74. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε σε οικονομικό επίπεδο».

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Η ΝΙΚΗ έχει ήδη αποφασίσει ποιον στηρίζει. Αλλά πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου.

Κοινωνία
VIRAL: Για ποιο λόγο ο Παύλος έχει πλέον επώνυμο Ντε Γκρες και όχι Γλύξμπουργκ;

Για ποιο λόγο ο Παύλος έχει πλέον επώνυμο Ντε Γκρες και όχι Γλύξμπουργκ;

Ο Παύλος έχει πλέον επώνυμο το Ντε Γκρες και ο λόγος, πέρα από το νομικό κομμάτι, έχει να κάνει και με όσα σκέφτεται για το μέλλον του

VIRAL
Πολιτική: Κράξιμο στον Δήμο Θανάσουλα κάτω από την ανάρτηση του για τον Νίκο Παπαδόπουλο…

Κράξιμο στον Δήμο Θανάσουλα κάτω από την ανάρτηση του για τον Νίκο Παπαδόπουλο…

Ελάχιστα ή κάποια… ανύπαρκτα profiles επαινούν τον Δήμο Θανάσουλα. Οι περισσότεροι κράζουν για όσα είπε για τον Νίκο Παπαδόπουλο…

Πολιτική
Media: Άρης Πορτοσάλτε : Πετάει ο Μητσοτάκης εκτός Κυβέρνησης τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Άρης Πορτοσάλτε : Πετάει ο Μητσοτάκης εκτός Κυβέρνησης τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Στο σχόλιό του ο Άρης Πορτοσάλτε ανέφερε ότι είναι πιθανό ο Άδωνις Γεωργιάδης να μείνει εκτός Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Media
Κοινωνία: ΝΙΚΗ και Νατσιός : Θεσμικά ημίχρονο για τη βλασφημία, Παπαδόπουλος τελικό…

ΝΙΚΗ και Νατσιός : Θεσμικά ημίχρονο για τη βλασφημία, Παπαδόπουλος τελικό…

Δημήτρης Νατσιός και ΝΙΚΗ άλλα έλεγαν στην αρχική τους ανακοίνωση και άλλα στη συνέχεια για τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο.

Κοινωνία
Πολιτική: Τα Τέμπη έχουν ρίξει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στα τάρταρα!

Τα Τέμπη έχουν ρίξει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στα τάρταρα!

Τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουμε δει ποτέ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχηγό καταγράφει η Νέα Δημοκρατία. Αιτία, τα Τέμπη!

Πολιτική
ExtraTime: Πολιτικές Ανατροπές στις ΗΠΑ: Προς Απαγόρευση των Εμβολίων Covid η Κυβέρνηση Κένεντι;

Πολιτικές Ανατροπές στις ΗΠΑ: Προς Απαγόρευση των Εμβολίων Covid η Κυβέρνηση Κένεντι;

Μεγάλη ανατροπή στις ΗΠΑ με προωτοβουλία του Robert F. Kennedy Jr. Προς απαγόρευση τα εμβόλια για Cοvid, με τις ευλογίες του Τραμπ!

ExtraTime
Ποδόσφαιρο: Φτιάχνει κόμμα ο Μάριος Ηλιόπουλος της ΑΕΚ;

Φτιάχνει κόμμα ο Μάριος Ηλιόπουλος της ΑΕΚ;

Eτοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα, φιλοδοξώντας να γίνει ο Έλληνας "Μπέπε Γκρίλο"»;

Ποδόσφαιρο
VIRAL: Ο Δένδιας έψαχνε να αγοράσει ένα ρολόι 29.375 ευρώ ενώ ψήφιζε στη Βουλή;

Ο Δένδιας έψαχνε να αγοράσει ένα ρολόι 29.375 ευρώ ενώ ψήφιζε στη Βουλή;

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται να τσεκάρει ρολόγια ενώ βρίσκεται στη Βουλή.

VIRAL
Media: Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάγκασε τον Αρναούτογλου να το πει…

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάγκασε τον Αρναούτογλου να το πει…

Τι ψήφισε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στις εκλογές του 2023; Ο Στέφανος Κασσελάκης τον ανάγκασε να το πει δημόσια…

Media
Πολιτική: Η πατριωτική δεξιά στην Ελλάδα που μένει χωρίς σοβαρή εκπροσώπηση ακόμα

Η πατριωτική δεξιά στην Ελλάδα που μένει χωρίς σοβαρή εκπροσώπηση ακόμα

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται.

Πολιτική
Media: Το είπε ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Τάιλερ… (vid)

Το είπε ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Τάιλερ… (vid)

Για μία ακόμα φορά ο Στέφανος Κασσελάκης κλήθηκε να σχολιάσει στην τηλεόραση το αν περνάει κρίση ο γάμος του με τον Τάιλερ

Media
VIRAL: Δείτε τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν τους DJs

Δείτε τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν τους DJs

Η τεχνητή νοημοσύνη «περιέλαβε» και τους Έλληνες πολιτικούς.

VIRAL
Κοινωνία: Η Μαρία Καρυστιανού: Η μάνα που στέκεται στην πρώτη γραμμή – Εκεί, πάντα εκεί, σε όλα εκεί για τη δολοφονημένη Μάρθη…

Η Μαρία Καρυστιανού: Η μάνα που στέκεται στην πρώτη γραμμή – Εκεί, πάντα εκεί, σε όλα εκεί για τη δολοφονημένη Μάρθη…

Η Μαρία Καρυστιανού είναι μια μάνα που κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση της. Δεν θα έλειπε από το Σύνταγμα…

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη Σύνταγμα : Δεν χωράει ο κόσμος – Παρέλυσε το μετρό (vid)

Τέμπη Σύνταγμα : Δεν χωράει ο κόσμος – Παρέλυσε το μετρό (vid)

Είναι τέτοια η κάψα του κόσμου να πάει στο Σύνταγμα για τα Τέμπη που το Μετρό γέμισε και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη : Πολύς κόσμος στο Σύνταγμα – Εικόνες και βίντεο από όλη την Ελλάδα! – Διαδηλωτές στις Σέρρες στα γραφεία του Καραμανλή!

Τέμπη : Πολύς κόσμος στο Σύνταγμα – Εικόνες και βίντεο από όλη την Ελλάδα! – Διαδηλωτές στις Σέρρες στα γραφεία του Καραμανλή!

Ο κόσμος θα απονείμει δικαιοσύνη για τους υπευθύνους της τραγωδίας στα Τέμπη και ήδη είναι αρκετός στο Σύνταγμα!

Κοινωνία
Πολιτική: Όπως ο Τραμπ, αλλά χωρίς το Twitter: Ο πρόεδρος που έκανε comeback στον Λευκό Οίκο το 1892

Όπως ο Τραμπ, αλλά χωρίς το Twitter: Ο πρόεδρος που έκανε comeback στον Λευκό Οίκο το 1892

Η επανεκλογή Τραμπ θυμίζει την ιστορική επιστροφή του Γκρόβερ Κλίβελαντ. Πώς τα κατάφεραν;

Πολιτική
Πολιτική: Οι δυο φορές που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Οι δυο φορές που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Οι δύο φορές που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Πολιτική