ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δυνατή Φώφη βιάστηκε να συναντήσει τον οραματιστή Γιώργο Γεννηματά (Pics)

Το όνομά της ήταν τόσο ισχυρό που της άνοιγε αυτόματα τις πόρτες. Η Φώφη Γεννηματά, αυτή η πολύ δυνατή γυναίκα, δεν ήταν απλώς μόνο η κόρη του κορυφαίου (κατά γενική ομολογία) υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Η δυνατή Φώφη βιάστηκε να συναντήσει τον οραματιστή Γιώργο Γεννηματά (Pics)

Η Φώφη Γεννηματά δε φοβήθηκε να ζήσει, να παλέψει και να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν μπροστά της.

Κι αυτό το αναγνωρίζεις στη Φώφη Γεννηματά. Όχι μετά θάνατον αλλά και όσο ζούσε είχε εξασφαλισμένη την υστεροφημία της. Το ότι «κληρονόμησε» ένα μεγάλο όνομα από τον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά,  τη γέμισε ευθύνες. Και χάραξε μια πολιτική και κοινωνική διαδρομή γεμάτη ήθος κι ευπρέπεια. Πολύ σπάνιο για την Ελλάδα όπου το… ξεκατίνιασμα θεωρείται «πολιτικός λόγος».

Είτε ανήκεις είτε όχι στο συγκεκριμένο χώρο, οφείλεις να της το αναγνωρίσεις. Ότι είχε ευπρέπεια στην πολιτική της σταδιοδρομία και ήθος στο λόγο και τις πράξεις της. Ότι ουδέποτε επιχείρησε τη διάσπαση αλλά πάντοτε επεδίωκε τη συναίνεση.

Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς που επίσης έφυγε πολύ νωρίς (μόλις 55 ετών) ήταν υπέρμαχος της εθνικής ενότητας. Σε μια πολύ σκληρή κομματική εποχή, ήταν ο μόνος που όχι απλώς δεν ενίσχυε τη νοοτροπία των «πράσινων και γαλάζιων καφενείων» αλλά ξεχώριζε. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί σημείο θετικών αναφορών, ακόμα και σήμερα, από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Πατέρας και κόρη… Ο οραματιστής της σοσιαλιστικής Ελλάδας που ενέπνευσε τη Φώφη

Το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε της έδωσε ένα δρόμο σαφώς πιο εύκολο στην πολιτική. Με το όνομα «Γεννηματά» μπορούσε να φτάσει παντού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι διέθετε μόνο το όνομα.

Ήταν βεβαίως ενταγμένη στην ΠΑΣΠ από τότε που φοιτούσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπως ήταν και μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Πρόκειται για μια φεμινιστική οργάνωση που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ, σύζυγος του τότε πρωθυπουργού.

Πάντως η Φώφη Γεννηματά ενεργά με την πολιτική ασχολήθηκε το 2000 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Φυσικά δεν υπήρχε οπαδός του ΠΑΣΟΚ που να έμενε ασυγκίνητος από το επώνυμό της.

Το 2002 κατάφερε να εκλεγεί υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά επικρατώντας των Γιάννη Τζανετάκου, Γιώργου Καρατζαφέρη, Μανώλη Γλέζου και Θανάση Παφίλη.

Επανέλαβε το θρίαμβό της το 2006 επικρατώντας ενός πολύ σκληρού κομματικού στελέχους της ΝΔ (Αργύρης Ντινόπουλος) σε αντίθεση με το 2002 όπου ο υποστηριζόμενος από τη συγκεκριμένη παράταξη (Τζανετάκος) ιστορικά προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Το 2009 ανέλαβε υφυπουργός Υγείας και το 2011 αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Ένα χρόνο μετά, κατόπιν πρόσκλησης του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ στη συγκυβέρνηση αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το μεγάλο βήμα το έκανε το 2015 όταν μετά τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την ηγεσία του Κόμματος. Πολλοί την υποτίμησαν, είναι αλήθεια. Όμως είναι γεγονός ότι παρέλαβε ένα κόμμα όχι απλώς απαξιωμένο αλλά κάτι ακόμα χειρότερο, στο 4% και τελικά ως ΚΙΝΑΛ (που ήταν δική της πρωτοβουλία) το έφτασε στο 8%.

Η Φώφη Γεννηματά έζησε και τον πόνο… Έχασε τον πατέρα της στα 55 του χρόνια. Η μητέρα της, Κάκια Βέργου «έφυγε» επίσης από καρκίνο στα 54 της! Η Φώφη νικήθηκε μετά από σκληρή μάχη στα 56 της… Είναι τραγικό.

Ο Γιώργος Γεννηματάς και η Κάκια Βέργου, έφυγαν πολύ νωρίς… Όπως και η κόρη τους, Φώφη!

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι».

Αυτό είχε πει η Φώφη Γεννηματά. Και προφανώς σε αυτές τις κουβέντες αντιλαμβάνεσαι τη φιλοσοφία της ζωής της. Που δεν ήταν μεγάλη, δυστυχώς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη μαχήτρια Φώφη

Ο Κύρτσος βλέπει πολιτικά κέρδη σε ένα θάνατο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η δυνατή Φώφη βιάστηκε να συναντήσει τον οραματιστή Γιώργο Γεννηματά (Pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College