ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: «Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά, ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας»
«Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα...«Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγία Σοφιά: Απόσπασμα από το Κοράνι διάβασε ο Ερντογάν (vid)
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:
H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.
Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.
Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.
Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών.