Κυριάκος Μητσοτάκης για φωτιές: «Οι πυρόπληκτοι δεν είναι μόνοι» – Επίθεση σε όσους διασπείρουν fake news
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όλα τα θέματα, που «καίνε» μεταφορικά και κυριολεκτικά στην επικαιρότητα.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, που αφορούσε τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια και Αττική.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης και παρουσίασε τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου», «Η κλιματική κρίση είναι εδώ», «Αυτές οι πυρκαγιές είναι megafires, δεν είναι σαν αυτές του παρελθόντος», είπε μεταξύ άλλων.
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».
«Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «θα ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε». Τόνισε, δε, πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν άμεσα είναι γενναίες.
Μάλιστα, προανήγγειλε πως εντός των επόμενων μηνών θα γίνει η ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου
Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, είπε: «Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Οφείλεις να δεις τι δεν πήγες καλά και να το διορθώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στον βαθμό που θα μπορούν αν προσωποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».
Όπως είπε «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
«Οι κάτοικοι της Εύβοιας δεν είναι μόνοι τους»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως καταλαβαίνει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι της Εύβοιας, διαμηνύοντας πως «δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον Σταύρο Μπένο -«έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια»- τον οποίο «ζήτησα να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο. «Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».
Κεφάλαιο εκκενώσεις
Σε ερώτηση για την τακτική των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές συνέβαλαν, υποστήριξε πως χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. «Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα».
Αναρωτήθηκε, δε, πως «μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως, το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».
«Πιο πολλά από κάθε άλλη φορά τα εναέρια μέσα»
Απαντώντας στην κριτική για τα εναέρια μέσα και τον σχεδιασμό επιχείρησής του, υποστήριξε πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα εγχώρια, θα ήθελα να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, από χώρες που ήρθαν να συνδράμουν την Ελλάδα μπροστά σε αυτή την οικολογική κρίση».
«Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων» τόνισε.
Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, «η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».
«51 εκατομμύρια» για την πρόληψη πυρκαγιών»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα».
«Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, παρότι κάηκαν κάποια σπίτια, σώθηκε, γιατί είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αποκαθαρισμού. Αντίθετα, στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Οι υλοτόμοι καθάριζαν επί δύο μήνες την περιοχή.
» Αν έχουμε μάθει κάτι από αυτή τη σύγκριση. Βεβαίως, η πρόληψη είναι σημαντική, ωστόσο αυτό που δεν προφτάσαμε να ελέγξουμε ήταν η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη».
Άρα, όπως είπε, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην καταστολή, ήτοι να επενδύσουμε στην ενίσχυση του εναέριου στόλου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των πύρινων μετώπων από αέρος.
Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και ανεμογεννήτριες
Ερωτηθείς αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως «αυτό θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη».
«Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλήσω για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανυπόστατη συζήτηση κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που εξελίσσεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες.
«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια» υποστήριξε.
«Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα» πρόσθεσε.
«Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»
Σε ερώτηση για τα λάθη που έγιναν αλλά και για το ότι στις 15 Iουνίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη δέσμη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, το σχέδιο προέβλεπε την πρόληψη και όχι την παρέμβαση εκ των υστέρων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε».
«Πέρσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν – όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες – κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».
Όσο για το εάν καθυστερήσαμε να θέσουμε το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημα κατατέθηκε εντός ολίγων ωρών. «Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε, η βοήθεια που εστάλη ήταν πολύ σημαντική, μάθαμε πώς να δουλεύουμε και με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής από άλλες χώρες, άρα και σε αυτό θα γίνουμε καλύτεροι. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το σχέδιο ΑΙΓΙΣ»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και την καθυστέρηση στην έναρξή του, αφού είχαν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχουν γίνει πολλά στην Πολιτική Προστασία τους τελευταίους 24 μήνες και τόνισε πως υπήρξε πρόνοια για αυτή την αντιπυρική περίοδο.
Μάλιστα, σημείωσε πως όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μισθώσεις αεροσκαφών για την αντιπυρική προστασία από τον κ. Χαρδαλιά, εφημερίδες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν ότι μοιράζει εκατομμύρια.
«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για το σχέδιο ΑΙΓΙΣ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και βέβαια πως θα κινηθούμε στη μεταβατική περίοδο».
«Oι πρόωρες εκλογές είναι ένδειξη αδυναμίας»
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το εδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας πως «οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή». Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την οικονομία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις, πιστεύω, με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος»
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Θα έλεγα ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκαναν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι πρέπει να κάνουμε και ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό, ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».
«Μας αφορά όλους η κλιματική κρίση»
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή από πολλές χώρες υπήρξε ταχύτατη, αποτελεσματική και συγκινητική.
«Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια, καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ό,τι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ζήτησε «συγγνώμη» τελικά δε φταίει!