Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βήμα της Κυριακής και στον Αντώνη Καρακούση.
Ενδιαφέρον μεταξύ άλλων έχουν οι δηλώσεις του, για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, τις διαδηλώσεις, τα Ελληνοτουρκικά και φυσικά για το πότε θα γίνουν εκλογές.
Αναφορικά με την αστυνομική βία ο Πρωθυπουργός αναφέρει:
«…Ας αναλογιστούμε λίγο γιατί ανακύπτει τώρα. Ένας λόγος νομίζω ότι είναι η ιδιαίτερη ψυχολογική επιβάρυνση όλων των κοινωνιών.
Άρα σε συνθήκες έντασης, χρειάζεται μια σπίθα για να ξεσπάσουν περιστατικά από τη μια και από την άλλη πλευρά.
Και συμφωνώ ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό. Θα έλεγα ότι στον τόπο μας δεν είχαμε τόσο πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκήσει κανείς εύλογη κριτική ότι και αυτά τα λίγα επεισόδια δεν είχαν διερευνηθεί επαρκώς.
Είναι κάτι που στη Βουλή δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξει.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα είχαμε μάλλον το ανάποδο πρόβλημα:
μια συστηματική υποχώρηση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα βίας στο όνομα του “δικαιωματισμού” ορισμένων.
Αυτό άλλαξε επί ημερών μας και πιστεύω ότι καλώς άλλαξε.
Και δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα και καταδικαστέα περιστατικά αστυνομικής βίας με την ανοχή στην οργανωμένη βία που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ούτε να εξισώνεται η αστυνομία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πορείες σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Πουθενά στον κόσμο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καλεί σε μαζικές συναθροίσεις.
Μόνο ακραία κόμματα, όπως π.χ. το AfD στη Γερμανία το κάνουν. Και, βέβαια, οι οπαδοί του Τραμπ, που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Αυτό που εννοεί ως μορατόριουμ ο κ. Τοίπρας είναι να μη νομοθετεί η Βουλή και να μην αποφασίζει η κυβέρνηση υπό την απειλή διαδηλώσεων.
Με άλλα λόγια, λέει “ναι στον δρόμο, αλλά “όχι” στον νόμο.
Να μην ψηφίζονται νομοσχέδια για τα οποία έχει ψηφιστεί η κυβέρνηση και να μη λειτουργεί το κράτος. Θέλει, δηλαδή, τη Δημοκρατία σε καραντίνα.
Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.»
Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει:
«Η Τουρκία δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στη πρόοδο της χώρας.
Ξέρουμε ότι ο χάρτης όρισε να ζούμε με την Τουρκία, με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις γειτονίας. Θεωρώ ότι έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να περνούν, πλέον, μέσα από το πρίσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων.
Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Είναι μια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής, διότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένου πριν από κάποια χρόνια.»
Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους…
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες μας στη διαχείριση κρίσεων όπως της πανδημίας του Μεταναστεστικού ή των εθνικών μας θεμάτων, ούτε επίσης για όσα κάναμε στους τομείς της μείωσης των φόρων ή του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταμόρφωσης του κράτους .
Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα παραδοτέα που αφορούν την ανάταξη της χώρας. Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα.»