Κορονοϊός: Άλλαξε η ώρα της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και από τις 18:00 που ήταν αρχικά, έγινε γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί στις 19:00.
Οι Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίεσαν αρκετά τις τελευταίες ώρες την Ολλανδία, έτσι ώστε να προχωρήσει σε ξεμπλοκάρισμα της οικονικής ενίσχσης. Ύψους μισού τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού.
Μάλιστα από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο BBC σχολίασε πως το Eurogroup αυτό είναι αρκετά σημαντικό:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κορονοϊός – Βρούτσης: «Από 15 Απριλίου στους λογαριασμούς το επίδομα των 800 ευρώ – Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα»
«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική, που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».
Η Ολλανδία αυτή τη στιγμή ζητάει αυστηρότερους όρους στην οικονομική ενίσχυση. Βάζοντας διαφορετικά οικονομικά κριτήρια σε κάθε χώρα. Κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η Ιταλία, αφού θα είναι σαν να βρίσκεται σε μνημόνιο υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Πίεση προς την Ολλανδία άσκησε και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας ως «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας:
«Τον Δεκέμβριο του 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο.
Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορονο-ομόλογα», δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Είναι επικίνδυνο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν η Ενωση δεν μπορέσει να αντιδράσει με το αντανακλαστικό της αλληλεγγύης που χρειάζεται».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
«Ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια ούτε για βατράχους.
Ακόμα και με παρεμβάσεις 500 δισ., η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Αν ακολουθούσα αυτό που προτείνετε, θα ήταν σαν να οδηγούσα τη χώρα εκεί που μας πήγατε το 2015 κι αυτό θα ήταν σφάλμα, μακριά από εμάς δημιουργικές ασάφειες που θα μας κοστίσουν».