Λιβάνιος: «Η κυβέρνηση δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στα MME»
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ασκεί ούτε έλεγχο, ούτε την εποπτεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ασκεί ούτε έλεγχο, ούτε την εποπτεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, ο Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ούτε και εποπτεία από την κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οποιοδήποτε αίτημα προσωπικού ή υλικοτεχνικού εξοπλισμού υπάρχει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτό θα ικανοποιηθεί πλήρως για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Έχουμε δεσμευτεί να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναμένουμε την πρότασή του και πρόσθεσε πως αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης, του να δώσει τα εργαλεία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Σχετικά με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως με τον πρόσφατο Ν. 4779 έχει δοθεί για πρώτη φορά η καταληκτική ημερομηνία για το πέρας της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και η οποία είναι η 30η Ιουνίου του 2023. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ανέφερε, δεν μπορεί να λειτουργούν συνεχώς με παρατάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου υπάρχουν και έντονες αμφισβητήσεις σχετικά με τη νομιμότητα μιας αέναης παράτασης. Η κυβέρνηση, είπε ο υφυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο σε πρώτη φάση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τις ραδιοσυχνότητες. Θα ανοίξει η σχετική διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς εταίρους, ιδίως με την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών και για το ψηφιακό ραδιόφωνο καθώς είναι κάτι που συζητείται εντόνως, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι προφανώς θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία τους, όπως και ένας αριθμός απασχολούμενων υπαλλήλων, διακρίσεις προγράμματος και κάποιες άλλες παράμετροι, οι οποίες θα νομοθετηθούν για να πάμε σε μία αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.
Σχετικά με την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών, ο υφυπουργός ανέφερε πως όλοι αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι, ιδίως για την ελληνική περιφέρεια, και αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει καθώς και αυτή χρονίζει σχεδόν τρεις δεκαετίες και υπενθύμισε πως για περιφερειακούς σταθμούς η καταληκτική ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος για να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2022.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι δυστυχώς το ΕΣΡ δεν εκπληρώνει τη συνταγματικά προβλεπόμενη αποστολή του, παραλείπει να προβεί σε διαπιστωτικού χαρακτήρα πράξεις, όπως επίσης και στο να παρέμβει αυτεπάγγελτα για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που παρατηρούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όπως της μονομέρειας και της κομματικής ή πολιτικού χαρακτήρα μονοφωνίας στα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, της υποεκπροσώπησης και αποκλεισμού στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Επίσης το ΕΣΡ, είπε, αδρανεί για την πολυ-ιδιοκτησία στα ΜΜΕ, της δήλωσης εικονικών απασχολούμενων, αλλά και της μεγάλης αναντιστοιχίας ανάμεσα στον χαρακτήρα ενός ραδιοσταθμού σε σέση με την άδεια που κατέχει. Σημείωσε ότι το προσωπικό του ΕΣΡ έχει μειωθεί κατά 30% από αυτό που είχε το 2009. Τόνισε πως το ΕΣΡ εδράζεται πάνω στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να έχει παρέμβει σε πολύ κομβικά σημεία που παραβιάζονται ατομικές ελευθερίες και πάνω απ’ όλα παραβιάζεται η αμερόληπτη ενημέρωση.
Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αστυνομική βία (vid)